Slemdal stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°56′59,626″N 10°41′44,383″Ø

Oslo T-bane Logo.svg Slemdal
Holmenkollbanen
 Slemdal
Slemdal T-banestasjon sett fra Spor 1.
Land Norge Norge
By Oslo
Kommune Bydel Vestre Aker
Sted Slemdal
Type T-bane
Høyde 144 6±0 1 meter
Avstand fra
Stortinget
5,9 km
Høyde 144,6 moh.
Åpnet 1898
Tjenester
Linje(r) Linje 1 
Antall reisende
Fra punktet totalt
819 pr. døgn (2008)

Slemdal stasjon er en av Holmenkollbanens stasjoner, og ligger på Slemdal. Stasjonen ligger 144,6 meter over havet. I starten av Holmenkollbanens historie var dette banens endestasjon, senere ble det enkeltsporet til Holmenkollen (Besserud), før de til slutt utvidet med dobbeltspor helt opp.

Den gamle stasjonsbygningen som lå på Slemdal var tegnet av arkitekt Paul Due, som også tegnet Holmenkollen stasjon (nåværende Besserud). Stasjonene ble reist i maskinlaftet tømmer og levert av Strømmen Trævarefabrik, som var storprodusent av bl. a villaer i denne «sveitserstilen». I de første årene etter åpningen av banen til Slemdal holdt administrasjonen av Holmenkollbanen til her, før de flyttet til en sidebygning av vognhallen på Majorstuen i 1907, og deretter til Vinderen i 1914. Stasjonsbygningen ble demontert i 1978. Bygningen ble senere gjenoppført på Vinterbro, hvor det var tenkt at det skulle ligge et kjørende forstadsbanemuseum, men prosjektet fikk seg en knekk da kjøreledningen ble stjålet, og anlegget er truet av ny E18.

Det ble oppført et venteskur på stasjonen i 1930–40. Ruter er usikre på hvem arkitekten var, men tror det var Kristofer Lange.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Oslo T-bane Logo.svg T-banen i Oslo   Neste stasjon
Linje 1
FrognerseterenHelsfyr(–Bergkrystallen)