Hopp til innhold

Institutt for sammenliknende politikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Institutt for sammenliknende politikk, Christiesgt. 15.

Institutt for sammenlignende politikk er et statsvitenskapelig institutt ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB), der ansatte forsker og underviser i fagområdet sammenliknende politikk. Sammenliknende politikk ble på slutten av 1960-årene etablert som fag og forskningsområde av Stein Rokkan og hans medarbeidere ved UiBs Sosiologisk institutt. I 1980 ble fagmiljøet i sammenliknende politikk skilt ut i et eget institutt. Instituttet holder til i samme husrekke som Sosiologisk institutt og Institutt for politikk og forvaltning.

Forskningsfelt[rediger | rediger kilde]

Ansatte på instituttet driver forskning og undervisning knyttet til politisk utvikling, demokrati og demokratisering i bred forstand. Fagets opprinnelige konsentrasjon om europeiske forhold har etter hvert dreid i lys av den globale politiske utvikling til interesse for temaer knyttet til demokrati og demokratisering også i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Instituttets forskningsgrupper er organisert rundt temaene europeisk politikk, institusjoner og institusjonsutvikling i nye demokratier, kjønn og velferd, samt metode og politisk atferd.

Instituttets historie[rediger | rediger kilde]

Institutt for sammenliknende politikk ble vedtatt opprettet av Det akademiske kollegium 14. juni 1979 og har eksistert som egen enhet med dette navnet siden 1. januar 1980. Mannen som er kjent som grunnleggeren av instituttet, Stein Rokkan, var imidlertid allerede i 1966 utnevnt som professor i sosiologi ved Universitetet i Bergen. Faget sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen var opprinnelig en seksjon ved det bredt sammensatte Sosiologisk institutt. I tillegg til sosiologi og sammenliknende politikk omfattet dette også fagene sosialøkonomi, informasjonsvitenskap og samfunnskunnskap. Sosiologisk institutt skiftet i 1977 navn til Institutt for sosiologi og statsvitenskapelige fag. I noen år besto Instituttet av avdelinger for sosiologi, offentlig administrasjon og organisasjonskunnskap, og sammenliknende politikk. Fra 1980 ble avdelingene skilt ut som egne, selvstendige institutter.

Instituttet var i mange år ledet av professor Stein Kuhnle. Det ledes i dag av professor Leiv Marsteintredet.

Siden 1981 har instituttet arrangert Stein Rokkan-forelesningene. Masterstudentene arrangerer siden 1985 Sampolkonferansen hvert annet år.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Institutt for sammenliknende politikk tilbyr utdanning i statsvitenskap på bachelor-, master- og phd-nivå. Utdanningen i sammenliknende politikk er kjent under merkenavnet "sampol".

Hovedstammen i utdanningstilbudet består av et bachelorprogram og et masterprogram i sammenliknende politikk. Videre tilbys bachelorprogram i europastudier i samarbeid med Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap. Tidligere har instituttet, i samarbeid med andre, hatt flerfaglige bachelorprogrammer i latinamerikastudier og USA-studier. Institutt for sammenliknende politikk tilbyr også etter- og videreutdanning innen valgobservasjon, menneskerettigheter, korrupsjonsgransking og demokratiassistanse.

Kjente nåværende og tidligere vitenskapelig ansatte[rediger | rediger kilde]

Kjente tidligere studenter[rediger | rediger kilde]

Listen omfatter også personer som tok utdanning ved Sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen i den perioden faget sammenliknende politikk var en del av dette instituttet:

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Radiotryne: Arill Riise». Studentradioen i Bergen (FM 107,8). 30. august 2014. Besøkt 27. april 2022. 
 2. ^ Garvik, Olav (8. april 2022). «Gunnar Stavrum». Store norske leksikon. Besøkt 29. mai 2022. 
 3. ^ dir_norad.pdf (regjeringen.no)
 4. ^ «Altinget - Alt om politikk: altinget.no». www.altinget.no (norsk nynorsk). Besøkt 18. desember 2022. 
 5. ^ «Ny i jobben: Synnøve Meldheim Skaar». pahoyden.khrono.no. 18. august 2011. Besøkt 18. desember 2022. 
 6. ^ Grandre, Jan Christian (22. oktober 2020). «Eirik Bergesen (48)». kapital.no (norsk). Besøkt 29. juni 2022. 
 7. ^ Stjern, Anna (3. november 2022). «Sølve Rydland blir ny politisk redaktør i BA». journalisten.no. Besøkt 4. november 2022. 
 8. ^ «Månedens alumn: Frank Rossavik». Universitetet i Bergen. Besøkt 27. april 2022. 
 9. ^ «Hils på vårt nye styre!». akks.no. Besøkt 18. desember 2022. 
 10. ^ «Erlend Horn». Venstre. 14. november 2010. Besøkt 27. april 2022. 
 11. ^ «CVer for konsernets ledergruppe.». www.equinor.com (norsk). Besøkt 29. mai 2022. «CV Pål Eitrheim (---) Utdannelse: Mastergrad i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen og University College Dublin, Irland.» 
 12. ^ «Lisa Esohel Knudsen». Minotenk. Besøkt 27. april 2022. 
 13. ^ «Eirik Løkke». Civita. Besøkt 27. april 2022. 
 14. ^ «Baard Herman Borge». scandinavianacademicpress.no. Scandinavian Academic Press. Besøkt 27. april 2022. 
 15. ^ «Biografi: Solberg, Erna». Stortinget (norsk). 9. november 2021. Besøkt 29. mai 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata