Institutt for sammenliknende politikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Institutt for sammenliknende politikk, Christiesgt. 15.

Institutt for sammenlignende politikk er et institutt ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Bergen, som forsker og underviser i det statsvitenskapelige fagområdet sammenliknende politikk.

Forskningsfelt[rediger | rediger kilde]

Instituttet driver forskning og undervisning knyttet til politisk utvikling, demokrati og demokratisering i bred forstand. Fagets opprinnelige konsentrasjon om europeiske forhold har etterhvert dreid i lys av den globale politiske utvikling til interesse for temaer knyttet til demokrati og demokratisering også i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Instituttets forskningsgrupper er organisert rundt temaene europeisk politikk, institusjoner og institusjonsutvikling i nye demokratier, kjønn og velferd, samt metode og politisk atferd.

Instituttets historie[rediger | rediger kilde]

Institutt for sammenliknende politikk har eksistert som egen enhet med dette navnet siden 1. januar 1980. Mannen som er kjent som grunnleggeren av instituttet, Stein Rokkan, var imidlertid allerede i 1966 utnevnt som professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Faget sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen var opprinnelig en del av det bredt sammensatte Sosiologisk institutt. I tillegg til sosiologi og sammenliknende politikk omfattet dette også fagene sosialøkonomi, informasjonsvitenskap og samfunnskunnskap. Sosiologisk institutt skiftet i 1977 navn til Institutt for sosiologi og statsvitenskapelige fag. I noen år besto Instituttet av avdelinger for sosiologi, offentlig administrasjon og organisasjonskunnskap, og sammenliknende politikk. Fra 1980 ble avdelingene skilt ut som egne, selvstendige institutter.

Instituttet var i mange år ledet av professor Stein Kuhnle. Det ledes i dag av professor Lise Rakner.

Siden 1981 har instituttet arrangert Stein Rokkan-forelesningene, fra 2002 i samarbeid med Rokkansenteret. Og siden 1985 arrangerer masterstudentene Sampolkonferansen hvert annet år.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Institutt for sammenliknende politikk tilbyr utdanning i statsvitenskap på bachelor-, master- og phd-nivå. Utdanningen i sammenliknende politikk er kjent under merkenavnet "sampol".

Hovedstammen i utdanningstilbudet består av et bachelorprogram og et masterprogram i sammenliknende politikk. Videre tilbys, i samarbeid med andre institutter, også en rekke flerfaglige, såkalte tilrettelagte, bachelorprogrammer der det er mulig å velge spesialisering i sammenliknende politikk: Politisk økonomi (sammenliknende politikk og samfunnsøkonomi), Europastudier (sammenliknende politikk, historie og språkfag) og Latin-Amerikastudier (sammenliknende politikk, spansk, geografi og sosialantropologi). Fra studieåret 2007-8 tilbys også USA-studier (sammenliknende politikk, historie, engelsk og religion). Institutt for sammenliknende politikk tilbyr også etter- og videreutdanning innen valgobservasjon, menneskerettighetsobservasjon og demokratiassistanse.

Kjente nåværende og tidligere vitenskapelig ansatte[rediger | rediger kilde]

Kjente personer med utdanning fra Institutt for sammenliknende politikk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]