Sigmund Grønmo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigmund Grønmo
Sigmund Grønmo.jpg
Født28. mars 1947Rediger på Wikidata (74 år)
SømnaRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, sosiologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi, Academia Europaea (2011–)Rediger på Wikidata

Sigmund Grønmo (født 28. mars 1947 i Sømna i Nordland) er en norsk statsviter og sosiolog. Han er professor i sosiologi og var rektor ved Universitetet i Bergen mellom 2005 og 2013.

Grønmo er opprinnelig odelsgutt fra SømnaHelgelandskysten. Han har magistergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo (1971), men er bedre kjent som sosiolog. Tyngdepunktet i Grønmos forskning er innenfor økonomisk sosiologi, tidssosiologi og samfunnsvitenskapelig metode. Han har særlig vist interesse for nettverkstilnærminger og strukturelle analyser. Grønmo er forfatter av flere bøker og en rekke artikler i norske og internasjonale tidsskrifter. Norske og nordiske studenter innen samfunnsfag stifter bekjentskap med Grønmos samfunnsvitenskapelige tenkning gjennom boken Samfunnsvitenskapelige metoder (2004). Grønmo er tidligere redaktør av Sosiologisk Årbok. Han er nå medlem av redaksjonsrådene for tidsskriftene Consumption, Culture & Markets, Sosiologisk tidsskrift og Tidsskrift for samfunnsforskning.

Fra 1990 har Grønmo vært professor i sosiologi ved Universitetet i Bergen. Han har tidligere vært professor ved Handelshøyskolen BI, dosent og professor II i sosiologi ved Universitetet i Oslo, forskningssjef ved Fondet for markeds- og distribusjonsforskning, og vitenskapelig assistent ved Institutt for samfunnsforskning. Hans internasjonale erfaring omfatter gjesteprofessoropphold Dalhousie University, Illinois State University, University of California og University of Queensland.

Før han ble rektor ved Universitetet i Bergen har Grønmo har innehatt flere universitetspolitiske verv. Han har vært instituttstyrer ved Sosiologisk institutt, samt prodekanus og dekanus ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Grønmo stilte til valg som rektor ved Universitetet i Bergen i 1997, men tapte for Kirsti Koch Christensen og måtte nøye seg med vervet som prorektor, et verv han ikke stilte til gjenvalg til i 2001. I 2005 ble Grønmo imidlertid valgt med overlegen margin på et Kvalitetsreformkritisk program. Han ble i april 2009 gjenvalgt for perioden fram til 2013. Som rektor fikk han satt i gang[når?] rehabilitering av UiBs museumsbygning med etablering av den nye universitetsaulaen.[trenger referanse]

Grønmo har vært preses i Selskapet til vitenskapens fremme, styreleder i NIFU-STEP, styremedlem i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) og Universitets- og Høyskolerådet, medlem av Nordisk forskningspolitisk råd og medlem av forskningskomiteen i European University Association.

I 2007 ble Grønmo innvalgt som medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi, Den historisk-filosofiske klasse.

I 2010 ble Grønmo slått til ridder av Hans Majestet Pinnsvinets orden, som er Studentersamfunnet i Bergens utmerkelsesmedalje.

Mellom 1968 og 1969 var han leder for Sosialistisk Ungdomsforbund, og sto i denne egenskapen i spissen for å løsrive organisasjonen fra Sosialistisk Folkeparti.

I 1970 stilte han som formannskandidat for Rød Front, og ble valgt til leder av Det Norske Studentersamfund ved Universitetet i Oslo. I 1971 fullførte han sin magistergrad i samfunnsfag. Han trakk seg etter dette fra politikken for å søke en akademisk karriere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Sigurd Allern 
Leder for SUF
Etterfølger:
 Pål Steigan