Øystein Bogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øystein Bogen
Øystein Bogen Kulturhuset Agenda 2018 (175948).jpg
Øystein Bogen i en Russland-debatt i 2018
Foto: Tore Sætre
Født20. desember 1969Rediger på Wikidata (51 år)
Utdannet ved FSES, Universitet i Bergen, University of Georgia
Beskjeftigelse JournalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Øystein Bogen, (født 20. desember 1969) er en norsk journalist og dokumentarfilmskaper. Han har jobbet i TV 2 som utenriksreporter og vaktsjef siden 1995.

Bogen studerte russisk på Forsvarets Etterretningshøgskole (dengang FSES) og har mastergrad i sammenliknende politikk fra Universitetet i Bergen.

Han har først og fremst dekket Russland og det tidligere Sovjetunionen og i tillegg dekket en rekke internasjonale kriger og konflikter for kanalen, blant annet Krigen i Kosovo , Krigen i Georgia og krigen i Ukraina.

Øystein Bogen ble gjenstand for stor internasjonal oppmerksomhet før OL i Sotsji 2014 da han og TV 2-fotograf Aage Aune ble arrestert og trakassert gjennom flere dager av russisk politi mens de arbeidet med kritiske reportasjer om arrangementet[1][2].

Episoden førte til en oppsiktsvekkende offentlig unnskyldning fra det russiske utenriksdepartementet[3]

Dokumentarfilmer[rediger | rediger kilde]

Øystein Bogen har regissert 16 dokumentarfilmer sendt på TV 2 og internasjonalt, deriblant:

Øystein Bogen har studert journalistikk ved University of Georgia, USA og er Cand. Mag. med en mastergrad i Demokratibygging fra Universitetet i Bergen.

Bogen har gitt ut bøkene "Putin og jeg. Russlands vei fra håp til håpløshet" (2016)[7], "Russlands hemmelige krig mot Vesten" (2018)[8], og "En uvanlig spion. Frode Berg, norsk etterretning og spøkelsene fra den kalde krigen" (2019)[9], alle på Kagge forlag.

Andre referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]