Bjerknessenteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjerknessenteret holder til i bygningen til Geofysisk institutt.

Bjerknessenteret for klimaforskning (BCCR) et internasjonalt klimaforskningssenter i Bergen. Senteret har fire partnere: Havforskningsinstituttet (HI), Nansensenteret (NERSC), Universitetet i Bergen (UiB) og NORCE (tidligere Uni Research). Bjerknessenteret for klimaforskning har hatt status som Senter for fremragende forskning (2002–11), en ordning opprettet av Norges forskningsråd for å bygge opp norske forskningsinstitusjoner til høyeste internasjonale nivå.

Om senteret[rediger | rediger kilde]

Bjerknessenteret er det største naturvitenskapelige klimasenteret i Norden. Senteret har særlig fokus på høye breddegrader og formidler kunnskap om klimaendringer for forskere, politikere, industri og publikum.

Den vitenskapelige staben består av mer enn 200 forskere og studenter som kommer fra over 30 land – deriblant Norge, Tyskland, USA, Frankrike og Kina. Forskerne er rekruttert fra flere fagområder med forankring i meteorologi, oseanografi, geologi, fysikk og matematikk. Samarbeid på tvers av faggrenser muliggjør forskningsprosjekter som ellers ville vært umulig å gjennomføre.

Bjerknessenteret var én av fire grupper i Europa som leverte globale klimascenarioer til del én av den fjerde klimarapporten fra FNs klimapanel (Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), lansert i februar 2007). Åtte forskere ved senteret medvirket til skrivingen av denne rapporten. FNs klimapanel ble tildelt Nobels fredspris høsten samme år.

Senteret ble i 2013 tildelt Christieprisen, som deles ut av Universitetet i Bergen til mottakere som har «bidratt til å fremme eller synliggjøre universitetets sentrale rolle i samfunnsutviklingen».

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Bjerknessenteret ledes av professor Tore Furevik ved Universitetet i Bergen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]