Daniel Heradstveit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Daniel Heradstveit
Født 4. september 1940 (77 år)
Nasjonalitet Norge

Daniel Heradstveit (født 4. september 1940) er en norsk statsviter. Han er professor emeritus ved NUPI og har tidligere vært professor ved Institutt for sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen.

Heradstveit tok i 1967 magistergraden i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo på avhandlingen Stortingsdebatten om EEC. I 1979 avla han doktorgraden ved samme universitet og ble dr.philos, denne gang med avhandlingen The Arab-Israeli conflict: psychological obstacles to peace. Heradstveit har i sin forskergjerning særlig arbeidet med sosialpsykologiske innfallsvinkler til studiet av politikk. Han har spesialisert seg på Midtøsten og den arabiske verden, og har i forlengelsen av dette også studert den politiske utviklingen i muslimske land utenfor den arabiske verden, særlig i Kaukasus og Sentral-Asia. Han har i de senere år særlig publisert arbeider om Iran. Heradstveit har også beskjeftiget seg med retorikk og politisk kommunikasjon og er, sammen med Tore Bjørgo, forfatter av læreboken Politisk kommunikasjon: Introduksjon til semiotikk og retorikk (1987). Han var en av de første statsvitere i Norge som tok opp studiet av terrorisme og utga i 1993 boken Politisk terrorisme, igjen sammen med Tore Bjørgo.

Heradstveit har vært tilknyttet NUPI siden 1969 og har vært både forsker, forskningssjef og direktør ved institusjonen. I årene 1983-1984 var han professor ved Johns Hopkins-senteret i Bologna og mellom 1986 og 1996 var han professor II ved Institutt for sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen. Han er siden 2005 tilknyttet Syracuse University i New York. I årene 1995-2000 fungerte Heradstveit som konsulent og politisk analytiker for Statoil.

Daniel Heradstveit var i 1967 formann i Det Norske Studentersamfund. Han er bror av journalisten Per Øyvind Heradstveit.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]