Sandstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandstein
Sandstein
Hovedmineral: kvarts, feltspat, kalk
Gruppe: sedimentær
Tetthet i g/cm3: 2,4 - 2,6
Bruksområde: Bygninger, slipestein
Annet: Viktig reservoarbergart for oljeutvinning
Liste over bergarter

Sandstein eller sandsten er en sedimentær bergart dannet av sandkorn bundet sammen ved et bindemiddel. I likhet med vanlig sand, er hovedbestanddelen kvarts og feltspat, siden dette er de vanligste mineralene i jordskorpa. Bindemidlet er oftest kvarts, kalk eller leire. Fargen varierer vanligvis fra gråhvit til rødbrun. Sandstein med mye feltspat kalles arkose (grovkornet, rødlig) eller gråvakke (finkornet, grågrønn).

Sandstein finnes flere steder i Norge, bl.a. i Oslofeltet, på Vestlandet og i Trøndelag.

Sandstein er mye brukt som bygningsstein. En del sandsteiner er meget hardføre, men sandsteiner med kalk som bindemiddel forvitrer lett ved påvirkning av sur nedbør.

Fra gammelt av også brukt til kvernsteiner, slipesteiner og bryner. De bygdene som hadde rett sort sandstein, hadde god sysselsetting med å bryte og forme disse, blant annet i Sogn og Selbu.

Noen sandsteiner er porøse, idet mellomrommet mellom sandkornene ikke er helt fylt av bindemidlet. Disse kan holde vann eller petroleum, og er viktige reservoarbergarter ved olje- og gassutvinning, bl.a. ved Statfjord og Trollfeltet i Nordsjøen.

Se også[rediger | rediger kilde]