Snekker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
WorldSkills Sao Paulo (2015
O)m fritids- og fiskebåtene snekker, se snekke.
Snekkerer avbildet i et egyptisk gravkammer.
Snekker i sitt verksted.

Snekker er en person som utøver snekkerfaget, et håndverksfag med lange tradisjoner. Faget omfatter fra gammelt av møbelsnekkerfaget, maskinsnekkerfaget og bygningssnekkerfaget. I dag er snekkerfaget inndelt i møbelsnekkerfaget og i trevare- og bygginnredningsfaget, og en kan man i Norge ta mesterbrev i faget. Faget omfatter også en del mindre fagområder som treskjæring, tredreiing, bøkkerfaget og båtbygging. Det er ikke lenger noe som heter «bygningssnekker». De som bygger med trevare ute på byggeplassene er enten forskalingssnekkere eller tømrere.

Snekkere utfører hovedsakelig arbeid med inventar i hus (møbler, kjøkken, bad, vinduer, dører og trapper). Snekkerne jobber ikke på byggeplasser, men lager sine egne arbeider inne på et snekkerverksted. Tømrere utfører selve husbyggingen og tømrerfaget er et eget fag som ikke omfattes av snekkerfaget. Grenseoppgangene her har tidligere vært omstridte tema, men også idag griper fagene til en viss grad inn i hverandre.

Opplæringen starter på videregående skole Vg1 Bygg- og anleggsteknikk, alt etter hvilket fagområde man vil utdanne seg i. Den kan også starte på Vg1 – Teknikk og industriell produksjon – for de som vil bli "industriell møbelsnekker". På Vg2-nivå, har elevene fra de ulike Vg1-kursene flere valg. Etter 2 år på skole, må eleven gå to år som lærling før fagprøve eller svenneprøve kan avlegges. Etter ytterligere to år kan man ta mesterprøven.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]