Romsdalsmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Romsdalsmuseet ble grunnlagt av Peter Tønder Solemdal i 1912 som Romsdal Bygdemuseum og er et av de største distriktsmuseene i Norge. Den første bygningen ble kjøpt inn i 1914.

Museet har et bibliotek, flere fotosamlinger og Romsdalsarkivet.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

  • Friluftsmuseet som ligger sentralt i Molde åpnet i 1928 og har om lag 40 bygninger fra Molde og Romsdal. Museet er en park og består av flere tun der man kan beskue bygninger fra 1600-tallet og opp til 1900-tallet. En bygate fra Molde er også samlet, slik at man kan få et inntrykk av hvordan deler av byen så ut før bybrannene i 1916 og 1940. Avdelingen har i tillegg festlokale og stor utescene som benyttes blant andre av Moldejazz.
  • Fiskerimuseet på Hjertøya like utenfor Molde sentrum består av 15 gamle bygninger fra sjøbruk og fiske. Avdelingen ble vedtatt opprettet i 1948.
  • Holmarka er en besøksgård og det siste gjenværende bynære småbruk som er i drift i Molde. Det har rett nok blitt halvert på grunn av boligbygging, men Romsdalsmuseet og Molde kommune samarbeider om vern og formidling. Våningshuset og tunet eies og bebos av forfatteren Knut Ødegård.

Romsdalsmuseets årbøker[rediger | rediger kilde]

Siden 1935 har Romsdalsmuseet utgitt årbøker med artikler av lokalhistorisk interesse samt museets årsmelding og årsmelding for museets venneforening. Siden 1960-tallet har det kommet en årbok hvert år, bortsett fra at det ble utgitt én bok for 1969-1970. Noen av årbøkene har vært temanumre, mens andre har inneholdt artikler om ulike temaer. Årbøkene er tilgjengelige i søkbart pdf-format fra museets nettsider.[1]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]