Batnfjordsøra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Batnfjordsøra
Batnfjordsora-Gjemnes-Norway.jpg
E39 er anlagt som miljøgata i Batnfjordsøra,
i bakgrunnen Harstadfjellet.
LandNorge Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneGjemnes
Areal0,37 km²
Befolkning388[a] (2019)
Bef.tetthet1 048,6 innb./km²
Høyde over havet16±1 meter
Postnummer6631 Batnfjordsøra

Batnfjordsøra
62°53′41″N 7°40′54″Ø

Batnfjordsøra sett fra Innergardsnebba.

Batnfjordsøra er kommunesenter i Gjemnes kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal. Tettstedet har 388[1] innbyggere per 1. januar 2019.

Batnfjordsøra ligger innerst i Batnfjorden. Mot sør og vest går europavei 39 til Molde og mot nord og øst mot Trondheim. Batnfjordsøra ligger omtrent midt mellom de to byene, og reisen tar omtrent en halv time med bil. Østover går det vei til bygdene Øre, Torvikbukt og Osmarka. Fra gammelt av var Batnfjordsøra et dampskipsanløpsted, med kai på Øren. Idag har trafikk på vei forlengst tatt over for sjøtransport. Europavei 39 gjennom sentrum av Batnfjordsøra er laget som en miljøgate. Fylkesvei 666 tar av fra europavei 39 ved Batnfjordsøra.

Aarø Automobilselskap var først med busstrafikk i Norge og ble stiftet 12. mai 1908 av Johan Olsen Aarø sammen med sin far Ole B. Aarø. Samme dag som selskapet ble stiftet gikk første turen, den 36 kilometer lange veien fra Molde til Batnfjordsøra. Ruta ble kjørt med en nyinnkjøpt sju-seters UNIC 1907-modell. Batnfjordsøra var endestasjon for bussruten og hadde korrespondanse videre nordover til Kristiansund og Trondheim med dampbåt. Bussruten og dampbåten om Trondheim med tog til Kristiania var dengang den raskeste reiseruten til hovedstaden. Da Raumabanen åpnet tok den over denne trafikken.

Øre kirke, som ligger noen kilometer lengre øst, ved Skeisdalen, er kirke for Batnfjords befolkning. Gravplass er Batnfjord gravsted.

Kommunens tusenårssted ligger på Batnfjordsøra og er rådhusplassen, mellom kommunehuset, samfunnshuset og skolen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 4. november 2019. Besøkt 5. november 2019. 


Norwegian-road-sign-540.0-excerpt.svgForbedringspotensial: Denne artikkelen om et tettsted i Møre og Romsdal bør forbedres/utvides. Du kan hjelpe til med å forbedre og standardisere den, f.eks. ved hjelp av stilmanualen for artikler om tettsteder, eller med infoboksen som du finner der.

Koordinater: 62°53′36″N 07°40′46″Ø