Kvernesfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvernesfjorden sett fra Bergsøya
Bremsnesfjorden mellom Averøy og Kristiansund.

Kvernesfjorden er en fjord på sørsida av Averøya i kommunene Averøy, Kristiansund, Gjemnes og HustadvikaNordmøre. Fjorden har ei lengde på 22 kilometer og går først sørøstover langs den sørøstlige delen av Averøya, før den snur sørvestover på sørsida og inn til Skjelvikbukta ved Eide i botn av fjorden.[1]

Fjorden har innløp i nord mellom Sildvolnes på Freiøya i øst og Leitet i vest og er en fortsettelse av Bremsnesfjorden som går nordover til Kristiansund. Sør for Frei ligger Flatsetøya der Freifjorden går østover. Tvers over fjorden for Flatsetøya ligger Kvernes, som har gitt navn til fjorden, i det sørøstligste hjørnet av Averøya. Fra her svinger fjorden sørvestover. På Averøysida ligger grendene Strand, Rokset, Mek, Mork, Å og Rånes. Like sørvest for Rånes ligger Rånestangen, som markerer den sørlige grensa til Kornstadfjorden som går nordvestover på vestsida av Averøya.

På sørsida av fjorden ligger grendene Stokke, Røvik, Skjerset, Sevika, Krevika, Strand og Sorset. Innerst i fjorden ligger Isingvågen og den mindre Skjelvikbukta. Her ligger kommunesenteret Eide i Hustadvika kommune.

Fv279 går langs sørsida av fjorden, mens Fv247 går på nordsida.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kvernesfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk