Torvikbukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torvikbukt
Torvikbukt
Torvikbukt i april
LandNorge Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneGjemnes
Areal0,38 km²
Befolkning233[a] (2019)
Bef.tetthet613,2 innb./km²
Høyde over havet20±1 meter
Postnummer6639 Torvikbukt

Torvikbukt
62°56′37″N 7°51′26″Ø

Torvikbukt er en bygd og et tettsted i Gjemnes kommune på Nordmøre. Bygda teller ca. 500 innbyggere og ligger ved Sunndalsfjorden, under det 994 meter høye Reinsfjellet. Tettstedet har 233[1] innbyggere per 1. januar 2019.

Torvikbukt grenser til Batnfjordsøra og Øre i vest, Osmarka i sør og Flemma og Angvik i øst.

Mot sør ligger Reinsfjellet

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Bygdas største og viktigste bedrift er Gjøco AS. Gjøco er en malingsfabrikk som produserer og markedsfører beis, maling, lakk og epoxy. Bedriften omsatte for 143 millioner kroner i 2009[2] og har hatt vekst de siste årene.

Jordbruk er en viktig næring i bygda, flere gårder driver produksjon av matvarer. Dette har satt sitt preg på bygdas miljø og omgivelser med store åpne områder med dyrket mark. Fra 1990-tallet har flere gårder blitt nedlagt og stoppet sin produksjon. I Torvikbukt, som generelt på vestkysten av Norge, er det alpint landskap som kan gjøre jordbruk tungt å drive. Det gjør også næringen ulønnsom for mange. Men nedleggelse skyldes også mangel på nære slektninger som vil overta driften av gårdene etter at bonden har gått av med pensjon. Dette er de viktigste årsakene til at det blir færre gårder.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Torvik skole var en barneskole med ca. 40 elever siste året det var skole der. Skolen dekket første til syvende klasse. Skolen var flere ganger foreslått nedlagt av den administrative ledelsen i Gjemnes kommune, på grunn av dårlig kommuneøkonomi og behov for å kutte i skolebudjettet, men kommunestyret stemte nei ved flere anledninger. En av årsakene til at nedleggelse ble utsatt, var sannsynligheten for at andelslaget Torvikbukt skule ville få godkjennelse for å starte privat grunnskole. Dette var kommunen pliktig til å delfinansiere, dersom det ble en realitet. I juni 2009, ble skolen nedlagt. Allerede samme høst ble Torvikbukt skule opprettet. Torvikbukt skule er en privat barneskole med kristen formålsparagraf. Torvikbukt skule har sin undervisning i samme lokaler som Torvik skole hadde, ved at de leier lokalene av Gjemnes kommune.

Høgtun Folkehøgskole er en kristen folkehøgskole som årlig har ca. 95 elever. Høgtun er en internatskole og alle elevene bor på skolen, de blir derfor en stor og viktig del av befolkningen i bygda. Elevene går vanligvis bare ett år på skolen. Skolen har idrettsanlegg og forsamlingslokaler som de gjør disponibel for befolkningen store deler av året. Spesielt er skolens strandvolleyballbane populær om sommeren.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Bygdas akse og hovedvei er fylkesvei 666, som går mellom Batnfjordsøra og Eidsvåg og er ca. 50 km lang. Torvikbukt har også dagligvarebutikk, småbåthavn og barnehage. Bygda har flere idrettsanlegg med internasjonale mål.

Øra stadion er et stadionanlegg for fotball og friidrett. Fotballbanen er 105 x 67 meter og har gressdekke. Friidrettsbanen har en 400 meter lang løpebane med 6 baner og har grusdekke. Øra stadion har holdt både kretsmesterskap i friidrett og norgesmesterskap i triathlon. Banen eies av Torvikbukt Idrettslag.

Gjemneshallen og litt av tidligere Torvik skole, senere Torvikbukt skule

Gjemneshallen er bygdas storstue og er en idrettshall med oppmerkede baner med internasjonale mål for idretter som håndball, volleyball, badminton, basketball og tennis. Innvendig er hallen ca. 45 x 25 meter og har svært god takhøyde. Hallen har også skytebane med elektroniske skyteskiver og miljørom. Hallen har en innendørs klatrevegg som ble innviet i januar 2007. Den har blitt hallens mest populære attraksjon, og klatring har blitt hallens mest benyttede aktivitet. Hallen eies av Gjemnes kommune.

Reinsfjell skytebane er bygdas mest høyteknologiske idrettsanlegg. Skytebanen har elektroniske skyteskiver og TV-skjermer for anvisning på alle skyteskivene. Skytebanen eies av Reinsfjell Skytterlag

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 4. november 2019. Besøkt 5. november 2019. 
  2. ^ www.proff.no[død lenke] (besøksdato: 15. september 2010)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Møre og RomsdalstubbDenne artikkelen relatert til Møre og Romsdal er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Koordinater: 62°56′36,085″N 7°51′11,394″Ø