Storlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storlandet
LandNorges flagg Norge
Kart
Storlandet
62°57′07″N 7°38′49″Ø
Fra Stokke, med utsikt vestover til Eide (rett fram) og Averøya på andre siden av Kvernesfjorden. Midt i bildet er Maihaugen kurs og konferansesenter.
Fra Søvik, med nysne på Harstadfjellet.
Sortavatnet en flott junidag, med Averøya og Kvernesfjorden i bakgrunnen.
Stokknoken.

Storlandet er ei bygd i Gjemnes kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal. Bygda ligger på nordsiden av Gjemnes-halvøya og strekker seg fra Høgset og fastlandsforbindelsen til Kristiansund (Krifast) i øst, til grensa til Eide kommune i vest.

Storlandet ligger mellom Kvernesfjorden og en fjellrekke med toppene Stokknoken (ca. 800 moh.), Storfjellet og Harstadfjellet (> 1000 moh.). I dalene og under toppene ligger det mindre fjellvann, og i de fleste av disse er det brukbart med aure. Sortavatnet er ett av fjellvannene.

Tidligere var Storlandet ei jordbruksbygd, men mange gårdsbruk er nå lagt ned eller forpaktet bort. Storlandet er i dag ei typisk pendlerbygd, der den yrkesaktive befolkning pendler ut av bygda, til Molde eller Kristiansund for å jobbe.

Selv om Storlandet ligger i Gjemnes kommune er det kortere vei til kommunesenteret i Eide kommune, enn til Batnfjordsøra, kommunesenteret i Gjemnes.

Tine Meierier avd Høgset var den største arbeidsplassen i bygda, men den ble vedtatt lagt ned av Tine sommeren 2012. I tillegg ligger Høgset kai i utkanten av bygda. Det eneste aktive kulturelle samlingspunkt for bygda er Storlandet Grendahus, eiet og drevet av Storlandet Grendalag, tidligere U.L Framskritt. Grendahuset ligger midt i bygda, mellom Høgset og kommunegrensen til Eide.

Maihaugen kurs og konferansesenter eies og drives av menigheten Troens Fellesskap. Det var tidligere et leirsted for en kristen organisasjon og ligger ved Stokke, midt på Storlandet. Under 2. verdenskrig ble Maihaugen nyttet som sykehus (lasarett).