Øre kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øre kirke
OmrådeGjemnes
BispedømmeMøre bispedømme
Byggeår1865
EndringerRestaurert (hundre år) i 1965
Arkitektur
TeknikkLaftet tømmer
ByggematerialeTre
SkipKorskirke, med avkortede korsarmer.
Kirkerommet
AlterAltertavle fra 1906.
DiverseEt kors, som var plassert ved alteret før den nåværende altertavlen.
Beliggenhet
Kart
Øre kirke
62°55′12″N 7°45′15″Ø
Øre kirke på Commons

Øre kirke ligger ved Skeisdalen i Gjemnes kommune. Kirken ble vigslet i 1865, og restaurert til hundreårsjubileet i 1965. Den er en del av Den norske kirke og hører til Indre Nordmøre prosti i Møre bispedømme.

Kirken har et ytre omriss som en korskirke med avkortede korsarmer og bygd i laftet tømmer. Interiøret er som en langkirke og galleriet går over bakerste del av kirken og fremover på begge sider. Den ligger idylisk til helt nede i sjøkanten ved Batnfjorden.

I tårnet er det to kirkeklokker, den eldste fra 1759 og den andre fra 1865.

Dette er trolig den tredje kirken på dette gamle kirkestedet. Den tidligste kirken ble bygd her allerede så tidlig på 1300-tallet.

Interiøret[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er fra 1906, malt av Marie Hauge. Motivet er Jesus i Getsemane. Altertavlen erstattet et kors – dette er nå på plass på høyre sidevegg i kirken etter en tid å ha fungert som juletrefot i kirken!

Et krusifiks fra den tidligere kirken er det mest verdifulle inventaret i kirken. Krusifikset er noe defekt. Etter en auksjon (trolig) ved riving av gamlekirken, havnet krusifikset på Silset-gård, og var der frem til 1964, da det ble det gitt tilbake til kirken av Solveig Silset. Riksantikvaren foreslår en datering til 1480-åra som hjemlig importkunst fra Lübeck og rangerer det svært høyt.

Bauta[rediger | rediger kilde]

En bautastein er reist ved kirken over John Neergaard (1759–1885), han var stortingsmann, lensmann og bondefører. Han er kjent for sitt agitasjonsskrift En odelsmanns tanker om Norges nærværende forfatning, dette skriftet kalles ofte bare for Olaboka, og var et angrep på embedsmennene.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Øre kirke». Kirkesøk. Den norske kirke. 
  • (no) «Øre kirke». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.