Fantastisk litteratur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Fantastisk litteratur betegner en skjønnlitterær genre som omfatter både romaner og noveller. Også filmer og tegneserier benytter genren. Begrepet fantastisk kan også referere til en genre innenfor ulike rollespill.

En undersjanger av fantastisk litteratur er fantasy. Handlingen foregår ofte i andre verdener der fenomener vi ser på som overnaturlige ofte er helt normale; innbyggerne kan ofte bruke magi og det finnes magiske vesener. Fantastisk litteratur omfatter også science fiction og skrekklitteratur. Alle tre sjangrene har elementer av det fantastiske, hvor man forlater virkeligheten eller spekulerer i hvordan virkeligheten kunne ha vært eller blitt. Betegnelsen fantasy brukes også om all fantastisk litteratur, unntatt science fiction. Fantastisk litteratur kan i en snever betydning kan også se ut til å være reservert til skjønnlitteratur hvor magi, tapre riddere, mytiske vesener og store oppdrag inngår som hovedelementer. Hvis man skal følge denne definisjonen kan man trekke en lang historie bakover helt til gresk og romersk mytologi (for eksempel Homers Odysseen) og middelalderlitteraturen (for eksempel det episke verket Beowulf og legenden om Kong Arthur) hvor det fortelles om magi, sverdbruk og romantikk.

I det 19. og tidlig i det 20. århundret ble en del fantasy-litteratur publisert i de samme bladene som science fiction (og ofte skrevet av de samme forfatterne). Etter den store populariteten som enkelte forfattere fikk på midten av 1900-tallet (J.R.R. Tolkiens Hobbiten og Ringenes herre, så vel som C.S. Lewis' Narnia-serie og Ursula K. Le Guins Jordsjø-serie) fikk fantasy-litteratur en fornyet popularitet, ofte påvirket av nevnte verker, og i likhet med dem lånte de fra myter, episke verker og middelalderromantikken.

Et annet eksempel på fantastisk litteratur er den verdensberømte Harry Potter serien av J.K. Rowling

Humoristisk fantasy – særlig arbeidet til Terry Pratchett – bør også bli nevnt i denne sammenheng. De parodierer over sjangeren på et postmoderne måte.
Videre har vi ytterligere subkategorier innen sjangeren, for eksempel Dark fantasy, som kombinerer fantasy og horror.

Denne skjønnlitteraturen og dens eldre forgjengere var med å skape fantasy rollespill som f.eks. Dungeons & Dragons, som igjen var med å skape mer skjønnlitteratur i sjangeren. Spillselskaper publiserte fantasyromaner satt til å handle i sine egne, fiktive verdener hvorav Forgotten Realms- og Battletech-seriene var blant de mer populære.

På samme måte har romaner basert på fantasyfilmer og -TV-serier funnet sin egen nisje.

Fantasy-fans samles årlig på World Fantasy Convention. Den første ble holdt i 1975 og har siden blitt arrangert årlig. Den blir holdt i ulike byer i USA hvert år.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]