Peter Pan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Peter Pan er en romanfigur skapt av James Matthew Barrie, i et skuespill fra 1904 og tre barnebøker utgitt rundt 1903, 1906 og 1911. Han er en ung gutt som lever et eventyrlig liv i fantasilandet Neverland, og vegrer seg for å bli voksen.

Romanfigur[rediger | rediger kilde]

Peter Pan opptrer første gang som biperson i barneboken The little white bird, og ble deretter hovedperson i et skuespill. Barrie utviklet deretter Peter Pan gjennom to romaner for barn. Den mest kjente av de to romanene er den siste, som foregår i Aldriland (på engelsk Neverland, Drømmeland i den norske Disney-versjonen). Der bor Peter Pan, feen Tingeling (på engelsk Tinker Bell) og De bortkomne guttene. Peter besøker London og tar med seg jenta Wendy Darling og hennes brødre. De kjemper mot piraten Kaptein Krok (på engelsk Captain James Hook).

Peter Pan og de andre personene i fortellingen har blitt stående som berømte figurer i barnelitteraturen. Pan regnes også som en psykologisk arketype; om personer, særlig menn, som vegrer seg mot å bli voksne og innta en ansvarlig, ikke-lekende holdning til omgivelsene.

Norsk oversettelse[rediger | rediger kilde]

Romanene er oversatt til norsk av blant annet Zinken Hopp, Ranka Samuelsen og Tormod Haugen.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Fortellingen ble filmatisert første gang i 1924 av Paramount Pictures, og har senere blitt filmatisert av en rekke andre. Den mest kjente av disse er nok Walt Disneys animerte film fra 1953, men også andre filmer basert på historien har gjort seg bemerket, for eksempel den fra 2003 med Jeremy Sumpter i hovedrollen. Det har også blitt laget filmer og bøker som er ment som en fortsettelse på historien, for eksempel Steven Spielbergs Hook fra 1991, hvor Peter har blitt voksen og blir konfrontert med barndommen.

Peter Pan i rødt[rediger | rediger kilde]

I 2004 annonserte Great Ormond Street Hospital, rettighetsinnehaverne av Peter Pan-bøkene, en konkurranse blant forfattere om å skrive en offisiell oppfølger til Peter Pan og Wendy. Resultatet ble boken Peter Pan i rødt (Peter Pan in Scarlet), som var forfattet av Geraldine McCaughrean og kom ut i 2006.

Peter Pan i rødt ble gitt ut på norsk samme år, oversatt av Henning Hagerup.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Barrie, J.M. Peter Pan in Kensington Garden, 1906 (oversatt av Z. Hopp: Peter Pan, 1945; oversatt av T. Haugen: Peter Pan, 1981)
  • Barrie, J.M. Peter and Wendy, 1911 (oversatt av R Samuelsen: Peter Pan og Wendy, 1951; oversatt av T. Haugen Peter Pan og Wendy, 1982)
  • Geraldine McCaughrean Peter Pan in Scarlet, 2006 (oversatt av Henning Hagerup: Peter Pan i rødt, 2006)
  • Knut Anders Løken: «Peter Pan − bare en språkpotet?» På: barnebokkritikk.no