Narnia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arbeid pågår: Denne siden er under arbeid. Som leser bør du være forberedt på at artikkelen kan være uferdig, og at innholdet kan endre seg fra dag til dag. Som bidragsyter bør du være forberedt på redigeringskollisjoner; det kan være lurt å kopiere din tekst til en annen tekstbehandler før du lagrer. Diskuter gjerne artikkelens struktur og innhold på diskusjonssiden. Se også diskusjonssiden for ytterligere informasjon.
Statuen av C.S. Lewis i Belfast viser forfatteren på vei inn i klesskapet, inngangen til Narnia

Narnia-serien (også kalt Krønikene om Narnia og Legenden om Narnia) er en serie med 7 barnebøker av den britiske forfatteren C.S. Lewis, først utgitt 19501956. Bøkene er fantasy-romaner og handler om hendelser i det fiktive landet Narnia, sett med øynene til engelske barn som fraktes dit på magisk vis.

Serien regnes som en klassiker i engelsk og europeisk barnelitteratur, og har vært regelmessig gjenutgitt også i Norge, siden de ble oversatt av Tormod Haugen i perioden 19781984. Fire av bøkene er dramatisert av BBC 1988–90, og tre kinofilmer i serien Legenden om Narnia utkom 2005–10.

Bøkene i serien[rediger | rediger kilde]

  1. Løven, heksa og klesskapet (The Lion, the Witch and the Wardrobe) (1950)
  2. Prins Caspian (Prince Caspian) (1951)
  3. Reisen til det ytterste hav (The Voyage of the Dawn Treader) (1952)
  4. Sølvstolen (The Silver Chair) (1953)
  5. Hesten og hans gutt (The Horse and His Boy) (1954)
  6. Drømmen om Narnia (The Magician's Nephew) (1955)
  7. Den siste striden (The Last Battle) (1956)

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

Bøkene forteller om reiser gjort av totalt åtte barn fra vår verden til det magiske landet Narnia, og om barnas opplevelser der. Barna er Digory og Polly i Drømmen om Narnia; Edmund, Lucy, Susan og Peter i Løven, heksa og klesskapet (i denne boka opptrer også Digory, nå som gammel mann) og i Prins Caspian; Edmund, Lucy, og Eustace i Reisen til det ytterste hav; og Eustace og Jill i Sølvstolen. I Den siste striden deltar alle barna unntatt Susan.

Verdenen Narnia[rediger | rediger kilde]

Narnia er et land med lave fjell og mye skog, bortsett fra myrlandet i nord. I øst grenser landet til havet, og i vest til en fjellkjede. Narnia styres fra Cair Paravel, slottet med de fire tronene som Lucy Pevensie, Edmund Pevensie, Susan Pevensie og Peter Pevensie satt på.

Archenland er et fjellrikt land sør for Narnia. Det styres fra hovedstaden Anvard. Sør for Archenland ligger en ørken, og landet er omgitt av fjell. Archenland grenser til hav mot øst.

Calormen ligger sør for Archenland og er stort sett et tørt område dekket av ørken i nord. Denne ugjestmilde ørkenen har lenge holdt aggressive hærstyrker fra å invadere Arhcenland og Narnia. Calormen styres fra hovedstaden Tashbaan.

Et kristent verdensbilde[rediger | rediger kilde]

Bokserien starter med landets skapelse og ender med at landet dør, og det etableres et himmelrike. Seriens mytiske hovedperson, løven Aslan, har en Kristus-rolle: Han dør blant annet en soningsdød i boken Løven, heksa og klesskapet, for senere å gjenoppstå.

Lewis bedyret ved flere anledninger at det ikke var hans opprinnelige intensjon å skrive kristne bøker, men at tanken om en parallell åpenbaringshistorie i et magisk univers etter hvert vokste frem hos ham. Betegnende for denne utviklingen av forfatterens planer med serien er at «skapelsesberetningen» som innleder verkets kronologi ble skrevet etter at de fem «spennende» bøkene var skrevet.

Aslan er et tyrkisk ord for løve, som også brukes som mannsnavn.

Bøkene i ettertid[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]