Narnia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statuen av C.S. Lewis i Belfast viser forfatteren på vei inn i klesskapet, inngangen til Narnia

Narnia-serien (også kalt Krønikene om Narnia og Legenden om Narnia) er en serie på i alt sju fantastiske romaner utgitt i perioden 19501956 av den engelske akademikeren og forfatteren C. S. Lewis, som handler om hendelsene i det fiktive landet Narnia.

Tema[rediger | rediger kilde]

Serien regnes som en klassiker i engelsk og europeisk barnelitteratur, og har vært regelmessig gjenutgitt også i Norge, siden de først ble oversatt i perioden 19781984. Fire av bøkene er dramatisert av BBC, og tre kinofilmer, Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet, hadde norgespremiere 26. desember 2005, Legenden om Narnia – Prins Caspian hadde premiere 02. juli 2008, mens Legenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav hadde premiere i Norge 26. desember 2010, 5 år etter den første filmen. Flere av de andre bøkene er også planlagt å bli filmatisert.

Bøkene forteller om reiser gjort av totalt åtte barn fra vår verden til det magiske landet Narnia, og om barnas opplevelser der. Barna er Digory og Polly i Drømmen om Narnia; Edmund, Lucy, Susan og Peter i Løven, heksa og klesskapet (i denne boka opptrer også Digory, nå som gammel mann) og i Prins Caspian; Edmund, Lucy, og Eustace i Reisen til det ytterste hav; og Eustace og Jill i Sølvstolen. I Den siste striden deltar alle barna unntatt Susan.

Bokserien starter med landets skapelse og ender med at landet dør, og det etableres et himmelrike. Seriens mytiske hovedperson, løven Aslan, har en Kristus-rolle: Han dør blant annet en soningsdød i boken Løven, heksa og klesskapet, for senere å gjenoppstå.

Lewis bedyret ved flere anledninger at det ikke var hans opprinnelige intensjon å skrive kristne bøker, men at tanken om en parallell åpenbaringshistorie i et magisk univers etter hvert vokste frem hos ham. Betegnende for denne utviklingen av serien er at Skapelsesberetningen som innleder verkets kronologi ble skrevet etter at de fem «spennende» bøkene var skrevet.

Aslan er et tyrkisk ord for løve, som også brukes som mannsnavn.

Bøkene har blitt gjenstand for mange fortolkninger. Især slutten med dommedagsscenen har vakt undring. Alle barna unntatt Susan mottar en endelig belønning og frelse. Susan ser ikke lenger ut til å tro på det som skjedde i Narnia. Hun sies dessuten å ha blitt mer interessert i gutter og sminke.

Bøkene i serien[rediger | rediger kilde]

  1. Løven, heksa og klesskapet (The Lion, the Witch and the Wardrobe) (1950)
  2. Prins Caspian (Prince Caspian) (1951)
  3. Reisen til det ytterste hav (The Voyage of the Dawn Treader) (1952)
  4. Sølvstolen (The Silver Chair) (1953)
  5. Hesten og hans gutt (The Horse and His Boy) (1954)
  6. Drømmen om Narnia (The Magician's Nephew) (1955)
  7. Den siste striden (The Last Battle) (1956)

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Narnia er et land med lave fjell og mye skog, bortsett fra myrlandet i nord. I øst grenser landet til havet, og i vest til en fjellkjede. Narnia styres fra Cair Paravel, slottet med de fire tronene som Lucy Pevensie, Edmund Pevensie, Susan Pevensie og Peter Pevensie satt på.

Archenland er et fjellrikt land sør for Narnia. Det styres fra hovedstaden Anvard. Sør for Archenland ligger en ørken, og landet er omgitt av fjell. Archenland grenser til hav mot øst.

Calormen ligger sør for Archenland og er stort sett et tørt område dekket av ørken i nord. Denne ugjestmilde ørkenen har lenge holdt aggressive hærstyrker fra å invadere Arhcenland og Narnia. Calormen styres fra hovedstaden Tashbaan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]