Kalevala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kalevala har inspirert en rekke finske kunstnere. Her er helten Väinämöinen framstilt i Forsvaret av Sampo, malt av Akseli Gallen-Kallela.
Moren til Lemminkäinen samler sammen restene etter sønnen ved Tuonela- elva. Tuonela-svanen til venstre. Illustrasjon fra 1897 til Kalevala av Akseli Gallen-Kallela.

Kalevala er et finsk episk dikt samlet av legen Elias Lönnrot i første halvdel av 1800-tallet. Det kalles ofte Finlands nasjonalepos og er et av de viktigste finske litterære verker.

Lönnrot samlet under en rekke reiser en mengde finske folkesagn som inspirerte ham til å skrive Kalevala. Den første utgaven («Gamle Kalevala») var på 12 000 verselinjer og kom ut i 18351836. Det vakte umiddelbart stor oppmerksomhet internasjonalt, og ble blant annet oversatt til fransk. I 1849 utgav Lönnrot den endelige versjonen av diktverket («Nye Kalevala»). Det var da kommet opp i 22 795 verselinjer.

Kalevala betyr «Kalevas land». Kaleva var en mytologisk kjempe og faren til hovedhelten Väinämöinen i eposet. Andre viktige skikkelser i verket er Seppo Ilmarinen, Lemminkäinen og Tuonela-svanen .

Kalevala sies å ha inspirert den finske nasjonalismen som førte til landets uavhengighet fra Russland i 1917.

Verket ble oversatt til nynorsk av Albert Lange Fliflet i 1967, et arbeide som ga Bastian-prisen i 1968. En illustrert gjenfortelling av Mikael Holmberg ble utgitt 2006. Antropos forlag utga i 2000 en prosautgave for barn, Kalevala fortalt for barn (Originaltittel Kalevala berettat for barn) av den finske forfatteren Eli Margaretha Wärnhjelm.

Utdrag fra Kalevala inngår i antologien I begynnelsen, 2000. Donald Duck historien "Kampen om Sampo" av Don Rosa er basert på Kalevala.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]