Hopp til innhold

Orlando furioso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ruggiero redder Angelica, av Gustave Doré.
Orlando Furioso, 1551

Orlando furioso (Den rasende Orlando eller Den rasende Roland) er italiensk romantisk episk dikt av Ludovico Ariosto, først offentliggjort i 1516, og utgitt i sin endelige form i 1532.

Orlando Furioso er en oppfølger til Matteo Maria Boiardos ufullførte romantiske verk Orlando Innamorato (Den forelskede Orlando, utgitt posthumt i 1495). Handlingen utspiller seg mot en bakgrunn av krigen mellom Karl den store og hans kristne paladinere på 800-tallet, og sarasenernes hær som forsøker å invadere Europa. Handlingen utspiller seg imidlertid over et nokså vidløftig plan, geografisk sett, og eposet beveger seg fritt fra Japan til Hebridene, såvel som på en reise til månen. Historien omfatter også orker og hippogriff.

Flere tema veves inn i verkets intrikate, episodiske struktur. Hovedmotivet er imidlertid paladinen Orlandos ubesvarte kjærlighet til den hedenske prinsesse Angelika, en situasjon som fører Orlando inn i den galskapen som beskrives i tittelen. Heretter kommer kjærligheten mellom den kristne heltinnen Bradamante og den hedenske Ruggiero, figurer som skal være stamfedre til forfatterens beskyttere: d'Este-familien i Ferrara.

Det endelige verket er delt inn i 46 cantos (sanger), som hver av dem består av et ulikt antall åttelinjers stanza (strofer) i rimformen abababcc. Verkets i alt 38 736 linjer gjør det til det lengste diktverk i europeisk litteratur.

Middelalderlegendene om kampen mellom de kristne og sarasenerne på Karl den stores tid er også omtalt i det franske Rolandskvadet (La Chanson de Roland) fra 1100-tallet. Historiene om den franske helten Roland oppnådde stor popularitet i Italia, der han ble kjent som Orlando fra Aspromonte i Calabria.


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]