Hopp til innhold

Fritz Leiber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fritz Leiber
Født24. desember 1910
Chicago[1]
Død5. september 1992
San Francisco
BeskjeftigelseForfatter
Utdannet vedUniversity of Chicago
FarFritz Leiber
BarnJustin Leiber
NasjonalitetAmerikansk
SpråkEngelsk[2][3]
Medlem avPhi Beta Kappa
Utmerkelser
17 oppføringer
Hugo-prisen for beste roman (1965) (for: The Wanderer)
Nebula Award for Best Novelette (1967) (for: Gonna Roll the Bones)
Hugo Award for Best Novelette (1968) (for: Gonna Roll the Bones, The Big Time)
Nebula Award for Best Novella (1970) (for: Ill Met in Lankhmar)
Hugo Award for Best Novella (1970) (for: Ship of Shadows)
Hugo Award for Best Novella (1971) (for: Ill Met in Lankhmar)
Nebula Award for Best Short Story (1975)
Hugo Award for Best Short Story (1976) (for: Catch That Zeppelin!)
World Fantasy Award for Best Short Fiction (1976)
World Fantasy Award for Life Achievement (1976)
World Fantasy Award for Best Novel (1978) (for: Our Lady of Darkness)
Damon Knight Memorial Grand Master Award (1981)
Bram Stoker Award for Lifetime Achievement (1987)
Hugo-prisen for beste roman (1958) (for: The Big Time)
Science Fiction and Fantasy Hall of Fame (2001)
Geffen Award
Retro Hugo Award for Best Novel (2019) (for: Conjure Wife)
Periode1939 - 1992
SjangerFantasy, science fiction-litteratur, skrekklitteratur
Debuterte1934
Aktive år1934
Viktige verkFafhrd og Gråmuseren
Påvirket avRobert E. Howard
PåvirketGary Gygax
Stephen King
Emil Petaja
Matthew Stover
IMDbIMDb

Fritz Reuter Leiber Jr. (født 24. desember 1910 i Chicago i USA, død 5. september 1992) var en amerikansk forfatter av fantasy, grøssere og science fiction. Han var også sjakkspiller på ekspertnivå og en mester i fekting.

Leiber (uttales Li-ber) giftet seg med Jonquil Stephens den 16. januar 1936, og deres sønn Justin Leiber ble født i 1938. Jonquils død i 1969 medførte en tre år lang periode med alkoholisme, men han returnerte til sin opprinnelige form med en fantasy-roman plassert i samtidens San Francisco, Our Lady of Darkness — serialisert i The Magazine of Fantasy and Science Fiction som «The Pale Brown Thing» (1977) — hvor storbyer var hjemsted for nye typer elementaler kalt paramentaler, som kunne påkalles via den mørke kunsten «megapolisomantikk», og hvor disse aktivitetene var sentrert rundt bygningen Transamerica-pyramiden. Our Lady of Darkness vant World Fantasy Award.

I sine siste år giftet Leiber seg på nytt med Margo Skinner, en journalist og poet som han hadde hatt vennskap med gjennom mange år. Mange mennesker trodde at Leiber levde i fattigdom på gata, men sannheten var at Leiber foretrakk å bo enkelt i byen, og heller bruke pengene sine på restauranter, filmer og reising. På slutten av livet var royalty-betalinger fra TSR, produsentene av Dungeons & Dragons, som hadde lisensiert mythosen fra Fafhrd and the Gray Mouser-serien, i seg selv tilstrekkelig til å sikre han en komfortabel tilværelse.

Leibers døde bare noen få uker etter at han kollapset mens han var på reise fra en science fiction-konvensjon i Toronto sammen med Margo Skinner. Dødsårsaken ble oppgitt som «organisk hjernesykdom».

Han skrev en kort selvbiografi, «Not Much Disorder and Not So Early Sex», som finnes i samlingen The Ghost Light (1984). En kritisk biografi, Witches of the Mind av Bruce Byfield, er utgitt på Necronomicon Press, og et essay som undersøker hans litterære forhold til H. P. Lovecraft finnes i S. T. Joshis The Evolution of the Weird Tale (2004). Leibers egen litteraturkritikk, herunder flere banebrytende essays om Lovecraft, ble samlet i boken Fafhrd and Me (1990), utgitt av Wildside Press.

Leiber og teateret

[rediger | rediger kilde]

Som sønn av to Shakespeareanske skuespillere – Fritz Leiber sr. og Virginia (født Bronson) — var Leiber fascinert av teater og scenekunst. Han beskrev omreisende shakespearianske teatertrupper i historier som «No Great Magic» og «Four Ghosts in Hamlet», og skapte en skuespiller/produsent som hovedperson for romanen A Specter is Haunting Texas.

Selv om Change War-romanen, The Big Time, handler om en krig mellom to grupper, «Snakes» og «Spiders», som endrer historien og endrer den tilbake igjen over hele universet, så foregår hele handlingen i en liten boble av isolert romtid omtrent på størrelse med en teaterscene, med bare en håndful figurer. (The Big Time inneholder forresten en åpenbar numerisk skrivefeil: I et sitat til en kapittel-overskrift sies det at 100 000 meter er lik 5,6 miles, mens det riktige er rundt 60 miles. Ingen amerikanske eller britiske utgivere har noensinne rettet dette).

Leiber spilte også i noen få filmer, en gang med sin far i Warner Bros.' The Great Garrick (1937).

Judith Merril (i sin hyllest til Leiber i juli 1969-utgaven av F&SFse under) bemerker hans skuespillerferdigheter da han vant et kostymeball på en sci-fi konferanse. Leiber's kostyme bestod av en militær krage i papp over oppbrettede jakkeslag, gradsmerker i papp, et armbånd, og en stor, svart edderkopp tegnet i panna hans, og på den måten ble han forvandlet til en offiser fra «Spiders» (edderkoppene), en av de stridende partene i hans Change War-historier. «Den eneste komponenten i tillegg», skriver Merril, «var Leibers instinkt for teater».

Forfatterkarriere

[rediger | rediger kilde]

I de første par tiårene av sin karriere var Leiber sterkt påvirket av H. P. Lovecraft og Robert Graves. Fra og med slutten på 1950-tallet, ble han i økende grad influert av Carl Jungs arbeider, og spesielt av konseptene anima og skyggen. Disse konseptene nevnes ofte åpent i historiene hans, spesielt anima, som blir en metode for å utforske hans egen fascinasjon av, men fremmedgjøring fra det kvinnelige.

Leiber var svært glad i katter, og de har betydelige roller i mange av hans historier. Tigerishka i romanen The Wanderer, for eksempel, er en katte-lignende alien som er seksuelt attraktiv for den menneskelige hovedpersonen, men som finner menneskelige vaner frastøtende. Leiber's «Gummitch»-historier er om en kattunge med en IQ på 160, som bare venter på sin rituelle kaffekopp så han også kan bli menneske.

Hans popularitet blant både fans og hans forfatterkolleger var betydelig, og hans science fiction-romaner The Big Time (1958) og The Wanderer (1964), sammen med novellene «Gonna Roll the Bones» (1967), om en gambler som spiller med Døden, og «Ship of Shadows» (1970), vant alle en Hugo Award. «Bones» vant også en Nebula Award.

Mange av Leibers mest hyllede arbeider er noveller, spesielt innen grøsser-sjangeren. I historier som «The Girl With the Hungry Eyes» og «You're All Alone» (også kalt «The Sinful Ones») blir han vidt betraktet som en av forløperne for den moderne urbane skrekkhistorien. (Ramsey Campbell har uttalt at Leiber er en av hans største enkeltstående innflytelser. [1]) I sine senere år vendte Leiber tilbake til skrekknovellen i arbeider son «Horrible Imaginings», «Black Has Its Charms» og den prisbelønte «The Button Moulder».

Den korte parallell verden-historien «Catch That Zeppelin!» (1975) føyde enda en Nebula og Hugo-pris til samlingen hans. Denne historien viser en plausibel alternativ virkelighet som er mye bedre enn vår egen, mens den typiske parallelt univers-historien beskriver en verden som er mye verre enn vår egen. For «Belsen Express» (1975) vant han enda en World Fantasy Award. Begge historiene reflekterer Leiber's urolige fascinasjon med nazismen — en urolighet forøket av hans blandede følelser vedrørende sin tyske herkomst og hans filosofiske pasifisme under andre verdenskrig.

Fans tildelte han Gandalf (Grand Master)-prisen ved World Science Fiction Convention i 1975, og i 1981 fikk han Science Fiction and Fantasy Writers of Americas «Grand Master»-pris.

Han var også medlem av Swordsmen and Sorcerers' Guild of America (SAGA), en løst sammenknyttet gruppe forfattere innen «heroic fantasy» som ble grunnlagt på 1960-tallet. Noen av gruppens arbeider ble antologisert i Lin Carters Flashing Swords!-antologier.

I en hyllest til Leiber i «Special Fritz Leiber Issue» av The Magazine of Fantasy and Science Fiction i juli 1969, skriver Judith Merril om Leiber's forbindelser med sine lesere:

At denne sorten av personlig respons... deles av tusenvis av andre lesere, har blitt gjort klart ved flere anledninger. Ta november 1959-utgaven av Fantastic, for eksempel: Leiber hadde akkurat kommet ut av en av sine tilbakevendende skrivetørker, og redaktør Cele Lalli kjøpte opp alt hans nye materiale til det var nok (fem historier) til å fylle en hel utgave. Magasinet kom ut med en stor, svart overskrift over førstesiden: «LEIBER ER TILBAKE!»

Fafhrd og Gråmuseren

[rediger | rediger kilde]

Hans arv ser ut til å ha blitt befestet av hans mest berømte produkt; historiene om Fafhrd og Gråmuseren (Fafhrd and the Gray Mouser), skrevet over en periode på 50 år. Den første av disse, «Two Sought Adventure», ble utgitt i Unknown i 1939. Historiene befatter seg med to usannsynlige helter som befinner seg i og rundt byen Lankhmar, i et univers som inspirert av Samuel Butlers utopi Erewhon er kalt Nehwon.[4] Fafhrd var basert på Leiber selv og Museren på hans venn Harry Fischer. Disse historiene var blant de forløperne som dannet mønster for mange felles tema og motiv innen sword and sorcery-sjangren (et uttrykk laget av Leiber). De er også bemerkelsesverdige blant sword and sorcery-historier ved at de to heltene, i løpet av historiesyklusen, modnes, påtar seg større ansvar, og til slutt slår seg til ro i giftermål.

Leibers Fafhrd og Gråmuseren-historier var også nominert til og vinnere av priser: «Scylla's Daughter» ble nominert til en Hugo (1961), og både Hugo og Nebula-priser ble tildelt «Ill Met in Lankhmar» (1970). Passende nok var det i hans siste større arbeid, «The Knight and Knave of Swords» (1991), at Leiber brakte serien til en tilfredsstillende slutt, som dog også lot det være rom for mulige etterfølgere. I det siste året han levde vurderte Leiber å la serien bli fullført av en annen forfatter, men hans plutselige død satte en stopper for den ideen.

Historiene var betydningsfulle i formingen av sjangeren, og var også en direkte påvirkning for andres arbeider. Joanna Russ' historier om tyven og leiemorderen Alyx (samlet i 1976 i The Adventures of Alyx) var delvis inspirert av Fafhrd og Gråmuseren, og Alyx hadde faktisk en gjesteopptreden i to av Leibers historier. Mange forfattere har hyllet historiene. For eksempel har Terry Pratchetts by Ankh-Morpork mer enn bare en tilfeldig likhet med Lankhmar (muntert anerkjent av Pratchett ved å plassere sverdmann-tyven «The Weasel» og hans gigantiske barbariske kamerat «Bravd» i åpningsscenen på den første Discworld-romanen).

Conjure Wife

[rediger | rediger kilde]

Fritz Leiber publiserte først en novelle ved navn «Conjure Wife» i magasinet Unknown Worlds i april 1943. En utvidet versjon kom i antologien Witches Three (1952) sammen med noveller av James Blish og Fletcher Pratt. Romanversjonen som ble utgitt i 1953 forteller om en universitetsprofessors oppdagelse av at hans kone (og alle andre kvinner) regelmessig bruker magi mot hverandre og mot sine ektemenn. Den er utgitt på norsk under tittelen Heksenatten i 1974 på Fredhøis Forlag.

Romanen Conjure Wife har inspirert tre filmer:

 • Weird Woman (1944)
 • Burn, Witch, Burn! (aka Night of the Eagle) (1962)
 • Witches' Brew (aka Which Witch is Which?) (1980)

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]
 • Conjure Wife (1953), på norsk som Heksenatten (Fredhøis Forlag 1974) ISBN 82-04-00343-9
 • Gather, Darkness! (serialisert i Astounding, mai, juni og juli 1943)
 • The Sinful Ones også kalt You're All Alone (1953)
 • The Green Millennium (1953)
 • Destiny Times Three (1957)
 • The Big Time (utvidet 1961 fra en versjon serialisert i Galaxy, mars og april 1958, som vant en Hugo) — en Change War-historie
 • The Silver Eggheads (1961; en kortere versjon ble utgitt i The Magazine of Fantasy and Science Fiction i 1959)
 • The Wanderer (1964)
 • Ships to the Stars (1964)
 • Tarzan and the Valley of the Gold (1966)
 • The Swords of Lankhmar (1968), på norsk som Sverd i Lankhmar (Gyldendal Norsk Forlag 1979) ISBN 82-05-11657-1
 • A Spectre is Haunting Texas (1969)
 • Night Monsters (1969)
 • The Demons of the Upper Air (1969)
 • You're All Alone (1972)
 • Our Lady of Darkness (1977)
 • The Dealings of Daniel Kesserich (1997) — H. P. Lovecraftisk historie skrevet i 1936 og forsvunnet gjennom flere tiår.

Novellesamlinger

[rediger | rediger kilde]
 • Night's Black Agents (1947)
 • Shadows With Eyes (1962)
 • Night Monsters (1969)
 • The Best of Fritz Leiber (1974). Samling av 22 noveller.
 • The Book of Fritz Leiber (1974)
 • The Second Book of Fritz Leiber (1975)
 • The Leiber Chronicles (1990)
1939
«Two Sought Adventure» også kalt «The Jewels in the Forest» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1940
«The Automatic Pistol»
«The Bleak Shore» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1941
«The Howling Tower» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«The Power of the Puppets»
«Smoke Ghost»
«They Never Come Back»
1942
«The Hill and the Hole»
«The Hound»
«The Phantom Slayer» også kalt «The Inheritance»
«Spider Mansion»
«The Sunken Land» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1943
«Conjure Wife» (roman)
«Gather, Darkness! (roman)
«The Mutant's Brother»
«Thieves' House» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«To Make a Roman Holiday»
1944
«Business of Killing»
«Sanity» også kalt «Crazy Wolf»
«Taboo»
«Thought»
1945
«Destiny Times Three»
«The Dreams of Albert Moreland»
«Wanted — An Enemy»
1946
«Alice and the Allergy»
«Mr. Bauer and the Atoms»
1947
«Adept's Gambit» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«Diary in the Snow»
«The Man Who Never Grew Young»
1949
«The Girl with the Hungry Eyes»
«In the X-Ray»
1950
«The Black Ewe»
«Coming Attraction»
«The Dead Man»
«The Enchanted Forest»
«Later Than You Think»
«Let Freedom Ring» også kalt «The Wolf Pack»
«The Lion and the Lamb»
«Martians, Keep Out!»
«The Ship Sails at Midnight»
«You're All Alone»
1951
«Appointment in Tomorrow» også kalt «Poor Superman»
«Cry Witch!»
«Dark Vengeance» også kalt «Claws from the Night» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«Nice Girl with Five Husbands»
»A Pail of Air»
«When the Last Gods Die»
1952
«Dr. Kometevsky's Day»
«The Foxholes of Mars» — utgitt 1969 i antologien The War Book, redigert av James Sallis.
«I'm Looking for «Jeff»»
«The Moon Is Green»
«Yesterday House»
1953
«A Bad Day for Sales»
«The Big Holiday»
«The Night He Cried» — en notabel sf-pastisj av Mickey Spillane
«The Seven Black Priests» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1954
«The Mechanical Bride» (skuespill)
«The Silence Game»
1957
«The Big Trek»
«Femmequin 973»
«Friends and Enemies»
«Last»
«Time Fighter»
«Time in the Round»
«What's He Doing in There?»
1958
«The Big Time» (kort roman) — Change War-historie
«Bread Overhead»
«Bullet With His Name»
«A Deskful of Girls» — Change War-historie
«The Last Letter»
«Little Old Miss Macbeth»
«The Number of the Beast» — Change War-historie
«Rump-Titty-Titty-Tum-TAH-Tee»
«Space-Time for Springers» — Gummitch-historie
«Try and Change the Past» — Change War-historie
1959
«Damnation Morning» — Change War-historie
«The House of Mrs. Delgado»
«The Improper Authorities»
«Lean Times in Lankhmar» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«The Mind Spider» — Change War-historie
«MS Found in a Maelstrom»
«Our Saucer Vacation»
«Pipe Dream»
«Psychosis from Space»
«The Reward»
«The Silver Eggheads» (langnovelle, senere utvidet til roman)
«Tranquility, Or Else!» også kalt «The Haunted Future» — Change War-historie
1960
«Deadly Moon»
«Mariana»
«The Night of the Long Knives» også kalt «The Wolf Pair»
«The Oldest Soldier» — Change War-historie
«Rats of Limbo»
«Schizo Jimmie»
«When the Sea-King's Away» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1961
«All the Weed in the World»
«The Beat Cluster»
«The Goggles of Dr. Dragonet»
«Hatchery of Dreams»
«Kreativity for Kats» — Gummitch-historie
«Scream Wolf»
«Scylla's Daughter» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«A Visitor from Back East»
1962
«The 64-Square Madhouse»
«The Big Engine» (forkortet revisjon av «You're All Alone»)
«A Bit of the Dark World»
«The Creature from Cleveland Depths» også kalt «The Lone Wolf»
«The Man Who Made Friends with Electricity»
«Mirror»
«The Moriarty Gambit»
«The Secret Songs»
«The Snowbank Orbit»
«The Thirteenth Step»
«The Unholy Grail» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1963
«237 Talking Statues, Etc.»
«Bazaar of the Bizarre» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«The Casket-Demon»
«The Cloud of Hate» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«Crimes Against Passion»
«Dr. Adams' Garden of Evil»
«Game for Motel Room»
«A Hitch in Space»
«Kindergarten»
«Myths My Great-Granddaughter Taught Me»
«No Great Magic» — Change War-historie
«The Spider»
«Success»
«X Marks the Pedwalk»
1964
«Be of Good Cheer»
«The Black Gondolier»
«Lie Still, Snow White»
«The Lords of Quarmall» (med Harry O. Fischer) — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«Midnight in the Mirror World»
«When the Change-Winds Blow» — Change War-historie
1965
«Cyclops»
«Far Reach to Cygnus»
«Four Ghosts in Hamlet»
«The Good New Days»
«Knight's Move» også kalt «Knight to Move» — Change War-historie
«Moon Duel»
«Stardock» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1966
«The Crystal Prison»
«Sunk Without Trace»
«To Arkham and the Stars» — en Cthulhu Mythos-historie
1967
«Answering Service»
«Black Corridor» — Change War-historie
«Gonna Roll the Bones» – vinner av Hugo- og Nebula-priser.
«The Inner Circles» også kalt «The Winter Flies»
1968
«Crazy Annaoj»
«In the Witch's Tent» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«One Station of the Way»
«A Specter is Haunting Texas»
«The Square Root of Brain»
«Their Mistress, the Sea» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«The Turned-off Heads»
«The Two Best Thieves in Lankhmar» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«When Brahma Wakes»
«The Wrong Branch» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1969
«Endfray of the Ofay»
«Richmond, Late September, 1849»
«Ship of Shadows»
«When They Openly Walk»
1970
«America the Beautiful»
«The Circle Curse» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«Ill Met in Lankhmar» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«The Price of Pain-Ease» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«The Snow Women» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1971
«Gold, Black, and Silver»
1972
«Another Cask of Wine»
«The Bump»
«Day Dark, Night Bright»
«The Lotus Eaters»
1973
«The Bait» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«Cat Three»
«The Sadness of the Executioner» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«Trapped in the Shadowland» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1974
«Beauty and the Beasts» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«Cat's Cradle» — Gummitch-historie
«Do You Know Dave Wenzel?»
«Midnight by the Morphy Watch»
«Mysterious Doings in the Metropolitan Museum»
«WaIF»
1975
«Belsen Express»
«Catch That Zeppelin!»
«The Glove»
«Night Passage»
«Trapped in the Sea of Stars» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«Under the Thumbs of the Gods» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1976
«Dark Wings»
«The Death of Princes»
«The Eeriest Ruined Dawn World»
«The Frost Monstreme» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«The Terror from the Depths» — en Cthulhu Mythos-historie
1977
«The Princess in the Tower 250,000 Miles High»
«Rime Isle» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«A Rite of Spring»
«Sea Magic» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1978
«Black Glass»
«The Mer She» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1979
«The Button Molder»
«The Man Who Was Married to Space and Time»
1980
«The Repair People»
1981
«The Great San Francisco Glacier»
1982
«Horrible Imaginings»
«The Moon Porthole»
1983
«The Cat Hotel» — Gummitch-historie
«The Curse of the Smalls and the Stars» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1984
«Black Has Its Charms»
«The Ghost Light»
1988
«The Mouser Goes Below» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
«Slack Lankhmar Afternoon Featuring Hisvet» — Fafhrd & Gray Mouser-historie
1990
«Replacement for Wilmer: A Ghost Story»
1993
«Thrice the Brinded Cat»
2002
«The Enormous Bedroom»

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ www.isfdb.org[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119122572; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 119122572.
 3. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 124880483, Wikidata Q16744133 
 4. ^ Øyvind Myhre: Magiske verdener. Fantasilitteraturen fra Gilgamesj til Richard Adams (Cappelen 1979) s. 97

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]