Hopp til innhold

Vedisk mytologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vedisk mytologi, som bygger på det mytologiske innholdene i Vedaene, har direkte bidratt til utviklingen av den senere hinduisme og hinduistisk mytologi. De fire vediske Veda-samlingene er en del av hinduistiske Sjruti. Veda er sanskrit for «kunnskap».

Vedisk lære inneholder tallrike elementer som felles for de indoeuropeiske mytologiske tradisjoner som mytologiene i Persia, Antikkens Hellas og Romerriket, og for de keltiske, germanske og slaviske folkegruppene i oldtiden. Den vediske guden Indra tilsvarer delvis til Dyaus Pitar, himmelfaderen, Zevs og Jupiter, og ikke minst Tor. Guddommen Yama, herre over de døde, er Yima i persisk mytologi og (senere) buddhistiske Yanluo eller Emma i de kinesiske og japanske tradisjonene. Vediske hymner viser til disse og andre guddommer, ofte 33 i tallet, bestående av åtte Vasus, elleve Rudras, tolv Adityas og den senere rigvediske Prajapati. Disse guddommene tilhører de tre dimensjonene av universet bestående av himmelen, jorden og det mellomliggende rom. En del betydelige guddommer i den vediske tradisjonen omfattet Indra, Surya, Agni, Vayu, Varuna, Mitra Aditi, Yama, Soma, Ushas, Sarasvati og Rudra.

Vedaene i puranask mytologi

[rediger | rediger kilde]

Vishnu Purana tillegger det nåværende ordning av de fire vedaene til den mytiske vismannen Vedavyasa.[1] Puranask tradisjon postulerer også en enkeltstående opprinnelig Veda som, i ulike redegjørelser, var delt i tre eller fire deler. I henhold til Vishnu Purana (3.2.18, 3.3.4 etc) ble den opprinnelige Veda delt i fire deler, og ytterligere fragmentert i tallrike shakhas, av Vishnu i form av Vyasa, i Dvapara Yuga. Vayu Purana (seksjon 60) redegjør for en tilsvarende inndeling av Vyasa på bud av Brahma. Bhagavata Purana (12.6.37) sporer opprinnelsen til den første Veda til stavelsen aum eller om, og sier at den var delt i fire ved begynnelsen av Dvapara Yuga ettersom menneskene hadde forfalt i alder, dyd og forståelse- I en annen redegjørelse tilskriver Bhagavata Purana (9.14.43) deling av den første Veda (aum) i tre deler ved monarken Pururavas i begynnelsen av Treta Yuga.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Vishnu Purana, oversatt av Horace Hayman Wilson, 1840, Ch IV. Engelsk tekst

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata