Septer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den franske keiser Napoleon malt av Jean Auguste Dominique Ingres (1780–1867) i 1806. Keiseren har fullt kroningsutstyr, blant annet et langt et septer samt en stav med en svergende hånd.
danske kronregalier:1. Christian IV's krone 1595; 2. Christian V's krone 1665-70; 3. Dronningekronen 1731; 4. Septeret;5. Kroningskården.

Et septer eller scepter[1] (fra gresk skeptron, «stav») er en utsmykket stav som blir brukt som verdighetstegn av myndighetspersoner, særlig monarker. Ofte er et septer del av riksregalier. Septere er kjent siden oldtiden. De er gjerne av et edelt metall og har innsatte edelstener og andre ornamenter.

Liknende stavformede verdighetstegn[rediger | rediger kilde]

Andre staver brukt som verdighetstegn, er for eksempel bispestaver, marskalkstaver, militære kommandostaver og seremonielle staver brukt av herolder og andre. På samme måte bruker tamburmajoren tamburstokk når han leder korpset. Den tilsvarer forøvrig en dirigents slanke taktstokk.

Septer i heraldikken[rediger | rediger kilde]

Et stilisert norsk liljesepter i Frosta kommunes våpen.

Septer blir avbildet som en grafisk figur i segl fra konger og dronninger, og de forekommer i våpenskjold. Kommunevåpenet til Frosta har et liljesepter som symboliserer kong Magnus Lagabøtes overrekkelse av Frostatingsloven.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]