Ruud Lubbers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ruud Lubbers
Ruud Lubbers 1985.jpg
Ruud Lubbers, 1985
Født 7. mai 1939 (77 år)
Nederland Rotterdam
Ektefelle Ria Hoogeweegen
Barn Bart Lubbers
Utdannelse Erasmus Universiteit Rotterdam
Yrke Politiker, professor, høykommisjonær
Parti Christen-Democratisch Appèl (CDA)
Nasjonalitet Nederland
Medlem av Det europeiske akademi for vitenskap og kunst, Club de Madrid
Utmerkelser Orden wider den tierischen Ernst, Robert Schuman-medaljen
Statsminister av Nederland
4. november 198212. august 1994
Forgjenger Dries van Agt
Etterfølger Wim Kok

Rudolphus «Ruud» Franciscus Marie Lubbers (født 7. mai 1939 i Rotterdam) er en nederlandsk politiker og utdannet økonom fra det konservative partiet Christen Democratisch Appèl (CDA), hvor han også var partileder fra 1979 til 1994. Lubbers er kjent som Nederlands statsminister i perioden 1982 til 1994 og en rekke andre toppolitiske verv.

Lubbers var Nederlands finansminister fra 1973 til 1977 og medlem av nasjonalforsamlingen fra 1977 til 2000. Da CDAs partileder og sittende statsminister Dries van Agt annonserte at han trakk seg tilbake ble Lubbers valgt som hans etterfølger og ble den neste statsminister. Som den statsminister i nederlandsk historie som har sittet lengst, ledet han tre regjeringer, kabinett Lubbers I, II og III. Han holdt også rekorden som den yngste statsminister i nederlandsk historie. Hans politikk var kjennetegnet av markedsliberale løsninger og Lubbers ble betraktet som ideologisk arving til Margaret Thatcher. Et av hans politiske slagord var: «meer markt, minder overheid» («mer marked, mindre regjering»).

Etter hans tid som statsminister trakk Lubbers seg delvis tilbake fra aktiv politikk og ble professor ved John F. Kennedy School of Government ved amerikanske Harvard og det nederlandske Universitetet i Tilburg fra 1995 til 2001. I 2001 etterfulgte han Sadako Ogata som FNs høykommissær for flyktninger, en stilling han hadde frem til februar 2005 da han ble tvunget til å avgå som følge av anklager om seksuelle trakasseringer. Han fungerte som informatør for to regjeringer, kabinett Balkenende III i 2006 og kabinett Rutte i 2010. Han er medlem av Club de Madrid, en organisasjon av tidligere demokratiske statsmenn som arbeider for styrke demokratisk ledelse.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lubbers, Ruud, Club de Madrid

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Dries van Agt 
Nederlands statsminister
Etterfølger:
 Wim Kok 
Forgjenger:
 Harry Langman 
Nederlands finansminister
Etterfølger:
 Gijs van Aardenne