FNs utviklingsprogram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

FNs utviklingsprogram
FNs utviklingsprogram
Stiftet1913
LandUSA
HovedkontorNew York
Nettstedhttp://www.undp.org/ (engelsk)

FNs utviklingsprogram (engelsk: United Nations Development Programme, UNDP; fransk: Programme des Nations unies pour le développement, PNUD) er verdens største utviklingsorganisasjon.

UNDP har virksomhet i 177 land, hvor organisasjonen samarbeider med lokale myndigheter for å fremme langsiktig utvikling.[1] Utvikling defineres av UNDP som menneskelig utvikling, som handler om å utvide menneskers valgmuligheter. UNDP samarbeider med mennesker på alle nivåer i samfunnet for å bidra til å bygge nasjoner som kan takle kriser, og samfunn som legger til rette for vekst som forbedrer livskvaliteten for alle.

UNDP-lederen er nummer tre i FNs hierarki, etter generalsekretæren og visegeneralsekretæren. Helen Clark er UNDPs Administrator. UNDP leder også FNs utviklingsnettverk, United Nations Development Group, UNDG. UNDP har hovedkontor i New York City og blir i sin helhet finansiert med bidrag fra medlemsnasjonene.

UNDP tilbyr rådgivning, opplæring og støtte til myndigheter og det sivile samfunnet i de land organisasjonen opererer. UNDP arbeider med programmer innenfor fem hovedområder; demokratisk styresett, fattigdomsbekjempelse, energi og miljø, konflikt og kriseforebygging, samt forebygging av hiv/aids.

UNDP har også ansvaret for å koordinere innsatsen for å nå FNs tusenårsmål og offentliggjør hvert år status på målene, som verdens ledere ble enige om i år 2000. Tusenårsmålene handler blant annet om å halvere verdens fattigdom innen 2015.

Hvert år offentliggjør UNDP «Human Development Report», som måler og analyserer trender i verdens menneskelige utvikling, samt Human Development Index som er en del av førstnevnte. I tillegg til den globale rapporten utgir UNDP også regionale og nasjonale utgaver. Disse rapportene har vært med å sette søkelys på hva som trengs for å skape menneskelig utvikling, utover BNP per innbygger.[2]

Norge samarbeider med UNDP på mange områder[3], og kronprins Haakon er goodwillambassadør for organisasjonen.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «About Us - UNDP» (engelsk). FN. Besøkt 24. april 2012. 
  2. ^ SSBs hjemmeside, «FNs levekårsindeks: Norge på topp for første gang», Statistisk sentralbyrå, [1]
  3. ^ UDs hjemmesider, «Fornyet norsk støtte til UNDP», Utenriksdepartementet, [2] Arkivert 30. mai 2013 hos Wayback Machine.
  4. ^ Kongehusets hjemmeside, «Fokus: FNs utviklingsprogram UNDP», Kongehuset, [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]