FNs utviklingsprogram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
FNs utviklingsprogram
UNDP logo.svg
Stiftet22 November 1965
HovedkontorNew York
AdministratorAchim Steiner
Nettstedhttps://www.undp.org/

FNs utviklingsprogram (engelsk: United Nations Development Programme, UNDP; fransk: Programme des Nations unies pour le développement, PNUD) er verdens største utviklingsorganisasjon.

UNDP er til stede i 170 land og territorier,[1] der organisasjonen samarbeider med lokale myndigheter for å fremme langsiktig utvikling.[2][3] UNDP jobber for å utrydde fattigdom og redusere ulikhet. UNDP har også en viktig funksjon som pådriver for å nå FNs bærekraftsmål. Organisasjonen bistår lokale myndigheter med å utvikle politikk, lederskap, partnerskap og institusjonell kapasitet for å bygge motstandsdyktige og bærekraftige samfunn.[4] UNDP samarbeider med mennesker på alle nivåer i samfunnet for å bidra til å bygge nasjoner som kan takle kriser, og samfunn som legger til rette for bærekraftig vekst som forbedrer livskvaliteten for alle.

UNDPs Administrator og øverste leder er Achim Steiner (en). UNDP-lederen er nummer tre i FNs hierarki, etter generalsekretæren og visegeneralsekretæren. UNDP har hovedkontor i New York City og blir i sin helhet finansiert med bidrag fra medlemsnasjonene.

Som FNs ledende utviklingsaktør har UNDP en sentral rolle i å støtte innsatsen for å nå FNs bærekraftsmål. Bærekraftsmålene er 17 globale felles mål for en bærekraftig utvikling de neste 15 årene fram mot 2030 vedtatt av FNs medlemsland i 2015. De etterfølger FNs tusenårsmål vedtatt i år 2000 og handler blant annet om å utrydde ekstrem fattigdom, utjevne sosiale ulikheter og bremse klimaendringer.[5]

UNDP tilbyr rådgivning, opplæring og støtte til myndigheter og det sivile samfunnet i de land organisasjonen opererer. UNDP har tre brede fokusområder for utvikling: utrydde fattigdom, fremme strukturelle endringer, samt å forebygge kriser, katastrofer og konflikter.[6] UNDP leverer på disse fokusområdene og bidrar til gjennomføringen av bærekraftsmålene gjennom seks såkalte signaturløsninger: bekjempe fattigdom, fremme demokratisk styresett for fredelige og inkluderende samfunn, forebygging av katastrofer og økt motstandskraft, klima og støtte til naturbaserte løsninger for utvikling, skape fornybar energi for alle, samt likestilling og økt deltagelse blant kvinner.[7]

Hvert år offentliggjør UNDP flaggskiprapporten Human Development Report (HDR). Rapporten måler og analyserer trender i verdens menneskelige utvikling, og rangerer land etter menneskelig utvikling i Human Development Index. Norge har lenge toppet denne indeksen. I tillegg til den globale rapporten utgir UNDP også regionale og nasjonale utgaver. Disse rapportene har vært med å sette søkelys på hva som trengs for å skape menneskelig utvikling, og at menneskelig utvikling er langt mer enn bare BNP per innbygger.[8]

Norge samarbeider med UNDP på mange områder og er en viktig partner for UNDP.[9][10] UNDP har også et eget nordisk representasjonskontor i Oslo. Høsten 2003 ble H.K.H Kronprins Haakon utnevnt til goodwill-ambassadør for UNDP.[11][12]

UNDPs nordiske representasjonskontor[13][rediger | rediger kilde]

UNDPs nordiske kontor (NRO) er UNDPs representasjonskontor overfor de nordiske landene. Kontoret jobber med å informerer publikum, media og myndigheter om FNs bærekraftsmål og UNDPs rolle i arbeidet for å nå disse. Hovedkontoret ligger i København, og det er tilhørende representasjonskontorer i Oslo, Stockholm og Helsinki.

Kontoret bidrar til å gi de nordiske landene lettere tilgang til UNDP og FN-systemet i sin helhet, og fungerer som et bindeledd mellom de nordiske landene og UNDPs hovedkvarter. UNDPs nordiske kontor er ansvarlig for å informere om UNDPs mandat og arbeid med bærekraftsmålene. UNDP arbeider også for å sette sentrale utviklingsspørsmål på dagsorden i de nordiske landene.      

Kontoret ledes av direktør Camilla Brückner, og er en del av UNDPs Bureau of External Relations og Advocacy, som har ansvar for UNDPs partnerskap og samfunnskontakt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «UNDP around the world». undp.org. UNDP. Arkivert fra originalen 18. februar 2021. Besøkt 27. februar 2021. 
 2. ^ «About Us - UNDP» (engelsk). FN. Besøkt 10. februar 2021. 
 3. ^ «Annual Report 2019». UNDP (engelsk). Besøkt 15. februar 2021. 
 4. ^ «About us». UNDP (engelsk). Besøkt 10. februar 2021. 
 5. ^ «Bærekraftsmålene». Norad (norsk). Besøkt 10. februar 2021. 
 6. ^ «Vårt fokus | FNs Utviklingsprogram UNDPs nordiske kontor i Norge». UNDP (norsk). Besøkt 10. februar 2021. 
 7. ^ «Vårt fokus | FNs Utviklingsprogram UNDPs nordiske kontor i Norge». UNDP (norsk). Besøkt 10. februar 2021. 
 8. ^ SSBs hjemmeside, «FNs levekårsindeks: Norge på topp for første gang», Statistisk sentralbyrå, [1]
 9. ^ UDs hjemmesider, «Fornyet norsk støtte til UNDP», Utenriksdepartementet, [2] Arkivert 30. mai 2013 hos Wayback Machine.
 10. ^ «Finansiering | FNs Utviklingsprogram UNDPs nordiske kontor i Norge». UNDP (norsk). Besøkt 10. februar 2021. 
 11. ^ «Våre partnere | FNs Utviklingsprogram UNDPs nordiske kontor i Norge». UNDP (norsk). Besøkt 10. februar 2021. 
 12. ^ Kongehusets hjemmeside, «Fokus: FNs utviklingsprogram UNDP», Kongehuset, [3]
 13. ^ «Om oss | FNs Utviklingsprogram UNDPs nordiske kontor i Norge». UNDP (norsk). Besøkt 10. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]