FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten
UNRWA-logo.jpg
Offisielt navnUnited Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East
Stiftet1949
HovedkontorAmman
EierDe forente nasjoner
Nettstedhttps://www.unrwa.org/ (arabisk, engelsk)

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) (engelsk: United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) er et byrå underlagt FN som arbeider med å bedre forholdene til palestinske flyktninger som bor i Jordan, Libanon, Syria, samt på Vestbredden og på Gazastripen. De jobber blant annet med å gi flyktningene helsetjenester og skoletjenester. De har også hjulpet palestinerne ved å opprette flyktningleire. Dette er det eneste FN-byrået som er dedikert til å hjelpe flyktninger fra en bestemt region eller konflikt. UNRWA er ikke en del av UNHCR som er et FN-byrå som er dedikert til å hjelpe flyktninger fra hele verden.

UNRWA ble etablert etter den arabisk-israelske krigen i 1948 av FNs generalforsamling, resolusjon 302 av 8. desember 1949. I dag har byrået ansvaret for om lag 400.000 palestinske flyktninger. Pga. UNRWA gjelder ikke Flyktningkonvensjonen av 1951 for palestinere: Avsnitt 1(D) stipulerer at et individ som mottar beskyttelse fra en annen FN-organisasjon, i dette tilfelle UNRWA, ikke anerkjennes som flyktninger under flyktningkonvensjonen.

Organisasjon og administrasjon[rediger | rediger kilde]

UNRWA er et byrå som er underlagt FNs generalforsamling og mandatet fornyes hvert tredje år. Dette er den største virksomheten i FN og den sysselsetter over 25.000 ansatte, hvor 99 prosent er lokalt rekrutterte palestinere. Byrået hovedkontor er delt mellom Gazastripen og Amman. Virksomheten er organisert i fem felt – Jordan, Syria, Libanon, Vestbredden og Gaza.

UNRWAs generalkommissær er Karen Koning AbuZayd, en amerikansk statsborger, som etterfulgte Peter Hansen, en dansk statsborger i 2005.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]