Liste over FN-dager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

De forente nasjoners internasjonale dager (eller FN-dager) er markeringsdager der FN eller organisasjoner i FN-systemet ønsker å rette spesiell oppmerksomhet mot forskjellige temaer og problemområder i verden.

Per februar 2014 fantes det 122 FN-dager.[1]

Listen[rediger | rediger kilde]

14. juni er «verdens blodgiverdag». Bildet viser en blodgiverbuss i Polen 2005.
9. august er «verdens urbefolkningsdag». Bildet viser den samiske musikkgruppa Duolva Duottar på kultur- og musikkfestivalen Márkomeannu 2008.
21. november er «den internasjonale fjernsynsdagen». Bilde fra en landsby i Mali i Afrika.
«Den internasjonale kvinnedagen» feires og markeres over hele verden 8. mars hvert år. Bildet viser demonstrerende kvinner i Dhaka i Bangladesh 8. mars 2005.
Dato Dag Ansvarlig organisasjon Ekstern lenke
januar
27. Den internasjonale holocaustdagen FN-sambandet
februar
4. Verdens kreftdag WHO FN-sambandet
6. Den internasjonale dagen for nulltoleranse for kvinnelig kjønnslemlestelse WHO NRK Migrapolis
13. Verdens radiodag UNESCO FN-sambandet[død lenke]
20. Verdens dag for sosial rettferdighet FN-sambandet
21. Internasjonal morsmålsdag UNESCO FN-sambandet
mars
3. Verdens villmarksdag FN-sambandet
8. Den internasjonale kvinnedagen FN-sambandet
20. Internasjonal dag for glede FN-sambandet
21. Internasjonal dag mot rasediskriminering FN-sambandet
21. Internasjonal dag for nowruz FN-sambandet
21. Verdensdagen for Downs syndrom FN-sambandet
21. Verdens poesidag UNESCO FN-sambandet
21. Internasjonal dag for skog FN-sambandet
22. Verdens vanndag FN-sambandet[død lenke]
23. Den meteorologiske verdensdagen FN-sambandet
24. Verdens tuberkulosedag Verdens helseorganisasjon (WHO) FN-sambandet
24. Internasjonal dag for rett til sannhet om grove menneskerettighetsbrudd, og for verdighet for ofrene FN-sambandet
25. Internasjonal minnedag for ofre for slaveri, og den transatlantiske slavehandelen FN-sambandet
25. Internasjonal dag i solidaritet med FN-ansatte som blir hold fanget eller er borte FN-sambandet
april
2. Verdens dag for bevissthet om autisme FN-sambandet[død lenke]
4. Internasjonal dag for bevissthet om miner og minerydding FN-sambandet
6. Internasjonal dag for sport for utvikling og fred FN-sambandet
7. Verdens helsedag Verdens helseorganisasjon (WHO) FN-sambandet
7. Internasjonal minnedag for refleksjon over folkemordet i Rwanda FN-sambandet[død lenke]
12. Internasjonal dag for bemannet romfart FNs regionale informasjonskontor for Vest-Europa
22. Internasjonal Moder Jord-dagen FN-sambandet
23. Verdens bok- og opphavsrettsdag FN-sambandet
25. Verdens malaria-dag Verdens helseorganisasjon (WHO) FN-sambandet[død lenke]
26. Verdens dag for intellektuelt eierskap World Intellectual Property Organization (WIPO) FN-sambandet[død lenke]
28. Verdens dag for sikkerhet og helse på jobb Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) FN-sambandet[død lenke]
29. Minnedag for ofre for kjemisk krigføring OPCW FN-sambandet
30. Internasjonal jazzdag UNESCO FN-sambandet
mai
3. Internasjonal dag for pressefrihet FN-sambandet
5. Vesak-dagen FN-sambandet
8. Minnedag for dem som mistet livet under andre verdenskrig FN-sambandet
12. Verdens dag for trekkfugler UNEP FN-sambandet
15. Internasjonal familiedag FN-sambandet
17. Internasjonal telekommunikasjonsdag FN-sambandet
21. Verdensdagen for kulturelt mangfold UNESCO FN-sambandet
22. Internasjonal dag for biologisk mangfold FN-sambandet
23. Internasjonal dag for å ende fødselsfistel
29. Den internasjonale dagen for FNs fredsbevarende styrker FN-sambandet
31. Verdens tobakksfrie dag WHO FN-sambandet
juni
1. Internasjonal dag for foreldre FN-sambandet
4. Internasjonal dag for barn som er blitt utsatt for angrep FN-sambandet
5. Miljøverndagen UNEP FN-sambandet
8. Internasjonal dag for verdens hav FN-sambandet
12. Verdens dag mot barnearbeid FN-sambandet
14. Verdens blodgiverdag FN-sambandet
15. Verdensdagen med fokus på vold og ovegrep mot eldre FN-sambandet
17. Verdens dag for å bekjempe ørkenspredning og tørke FN-sambandet
20. Verdens flyktningdag FN-sambandet
23. FNs dag for offentlige tjenester FN-sambandet
23. Internasjonal dag for enker FN-sambandet
25. Internasjonal dag for sjøfolk IMO FN-sambandet
26. FNs «fødselsdag» FN-sambandet
26. Internasjonal dag mot narkotika FN-sambandet
26. Internasjonal dag til støtte for torturofre FN-sambandet
juli
1.7.1 Internasjonal dag for ko-operativer FN-sambandet
11. Verdens befolkningsdag FN-sambandet
15. Verdens dag for ungdoms ferdigheter FN-sambandet
18. Nelson Mandelas dag FN-sambandet
28. Verdensdag om hepatitt WHO FN-sambandet
30. Den internasjonale vennskapsdagen FN-sambandet
30. Verdensdagen mot menneskehandel FN-sambandet
august
9. Internasjonal dag for verdens urbefolkninger FN-sambandet[død lenke]
12. Internasjonal ungdomsdag FN-sambandet
19. Verdens humanitære dag FN-sambandet
23. Internasjonal dag til minne om slavehandelen og dens opphevelse FN-sambandet
29. Den internasjonale dagen mot atomprøvesprengning FN-sambandet
30. Internasjonal dag for ofre for tvungen forsvinning FN-sambandet
september
8. Internasjonal dag for lese- og skriveferdighet - (alfabetiseringsdagen) UNESCO FN-sambandet
10. Verdensdagen for selvmordsforebygging WHO FN-sambandet
10. FNs dag for sør-sør-samarbeid FN-sambandet
15. Internasjonal dag for demokrati FN-sambandet
16. Internasjonal dag for bevaring av ozonlaget FN-sambandet
21. Internasjonal fredsdag FN-sambandet
24.30.2 Internasjonal sjøfartsdag FN-sambandet
27. Verdens turismedag
28. Verdens rabiesdag WHO FN-sambandet
28. Verdens hjertedag WHO FN-sambandet
oktober
1. Internasjonal dag for eldre FN-sambandet
2. Internasjonal dag for ikkevold FN-sambandet
1.7.4 FNs barnedag5 FN-sambandet
4. Internasjonal dag for by- og bosettingsspørsmål FN-sambandet
5. Internasjonal lærerdag (se Lærerdag) FN-sambandet
9. Verdenspostunionens dag FN-sambandet
10. 6 Verdens synsdag WHO FN-sambandet
10. Verdensdagen for psykisk helse FN-sambandet
11. Den internasjonale jentedagen FN-sambandet
13. Internasjonal dag for reduksjon av omfanget av katastrofer FN-sambandet
15. Internasjonal dag for kvinner i rurale områder FN-sambandet
16. Verdens matvaredag FN-sambandet
17. Internasjonal dag for avskaffelse av fattigdom FN-sambandet
20. Verdens statistikkdag FN-sambandet
24. FN-dagen FN-sambandet
27. Verdensdag for audiovisuell kulturarv UNESCO FN-sambandet
november
2. Internasjonal dag for bekjempelse av straffefrihet for overgrep mot journalister FN-sambandet
6. Internasjonal dag for å forhindre utnytting av miljøet i krig og væpnede konflikter FN-sambandet
10. Verdens vitenskapsdag UNESCO FN-sambandet
12. Verdensdag mot lungebetennelse WHO FN-sambandet
14. Verdens diabetesdag WHO FN-sambandet
16. Internasjonal toleransedag UNESCO FN-sambandet
19. Verdens toalettdag FN-sambandet
20. Afrikas industrialiseringsdag FN-sambandet
20. Internasjonal barnedag5 FN-sambandet
20. Den internasjonale kolsdagen WHO FN-sambandet
21. Verdens dag til minne om ofre for trafikkulykker FN-sambandet
21. Verdens filosofidag UNESCO FN-sambandet
21. Verdens TV-dag FN-sambandet
25. Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner FN-sambandet
29. Internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folk FN-sambandet
desember
1. Aids-dagen FN-sambandet
2. Internasjonal dag for avskaffelse av slaveri FN-sambandet
3. Internasjonal dag for funksjonshemmede FN-sambandet[død lenke]
5. Internasjonal dag for frivilliges arbeid for økonomisk og sosial utvikling FN-sambandet
7. Internasjonal dag for sivil luftfart ICAO FN-sambandet
9. Internasjonal dag for anti-korrupsjon FN-sambandet[død lenke]
10. FNs menneskerettighetsdag FN-sambandet
11. Den internasjonale fjelldagen FN-sambandet
18. Den internasjonale migrasjonsdagen FN-sambandet
20. Internasjonal solidaritetsdag FN-sambandet

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

1 Dagen legges til den første lørdagen i måneden
2 Valgfri dag innenfor den siste uken i måneden
4 Dagen legges til den første mandagen i måneden
5 Den første mandagen i oktober feires dagen i Norge, mens den internasjonale barnedagen er 20. november.
6 Dagen markeres hvert år den andre torsdagen i oktober verden over.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Days», De forente nasjoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]