Liste over FN-dager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

De forente nasjoners internasjonale dager (eller FN-dager) er markeringsdager der FN eller organisasjoner i FN-systemet ønsker å rette spesiell oppmerksomhet mot forskjellige temaer og problemområder i verden.

Per februar 2014 fantes det 122 FN-dager.[1]

Listen[rediger | rediger kilde]

14. juni er «verdens blodgiverdag». Bildet viser en blodgiverbuss i Polen 2005.
9. august er «verdens urbefolkningsdag». Bildet viser den samiske musikkgruppa Duolva Duottar på kultur- og musikkfestivalen Márkomeannu 2008.
21. november er «den internasjonale fjernsynsdagen». Bilde fra en landsby i Mali i Afrika.
«Den internasjonale kvinnedagen» feires og markeres over hele verden 8. mars hvert år. Bildet viser demonstrerende kvinner i Dhaka i Bangladesh 8. mars 2005.
Dato Dag Ansvarlig organisasjon
januar
27. Den internasjonale holocaustdagen
februar
4. Verdens kreftdag WHO
6. Den internasjonale dagen for nulltoleranse for kvinnelig kjønnslemlestelse WHO
13. Verdens radiodag UNESCO
20. Verdens dag for sosial rettferdighet
21. Internasjonal morsmålsdag UNESCO
mars
3. Verdens villmarksdag
8. Den internasjonale kvinnedagen
20. Internasjonal dag for glede
21. Internasjonal dag mot rasediskriminering
21. Internasjonal dag for nowruz
21. Verdensdagen for Downs syndrom
21. Verdens poesidag UNESCO
21. Internasjonal dag for skog
22. Verdens vanndag
23. Den meteorologiske verdensdagen
24. Verdens tuberkulosedag Verdens helseorganisasjon (WHO)
24. Internasjonal dag for rett til sannhet om grove menneskerettighetsbrudd, og for verdighet for ofrene
25. Internasjonal minnedag for ofre for slaveri, og den transatlantiske slavehandelen
25. Internasjonal dag i solidaritet med FN-ansatte som blir hold fanget eller er borte
april
2. Verdens dag for bevissthet om autisme
4. Internasjonal dag for bevissthet om miner og minerydding
6. Internasjonal dag for sport for utvikling og fred
7. Verdens helsedag Verdens helseorganisasjon (WHO)
7. Internasjonal minnedag for refleksjon over folkemordet i Rwanda
12. Internasjonal dag for bemannet romfart
22. Internasjonal Moder Jord-dagen
23. Verdens bok- og opphavsrettsdag
25. Verdens malaria-dag Verdens helseorganisasjon (WHO)
26. Verdens dag for intellektuelt eierskap World Intellectual Property Organization (WIPO)
28. Verdens dag for sikkerhet og helse på jobb Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO)
29. Minnedag for ofre for kjemisk krigføring OPCW
30. Internasjonal jazzdag UNESCO
mai
3. Internasjonal dag for pressefrihet
5. Vesak-dagen
8. Minnedag for dem som mistet livet under andre verdenskrig
12. Verdens dag for trekkfugler UNEP
15. Internasjonal familiedag
17. Internasjonal telekommunikasjonsdag
21. Verdensdagen for kulturelt mangfold UNESCO
22. Internasjonal dag for biologisk mangfold
23. Internasjonal dag for å ende fødselsfistel
29. Den internasjonale dagen for FNs fredsbevarende styrker
31. Verdens tobakksfrie dag WHO
juni
1. Internasjonal dag for foreldre
4. Internasjonal dag for barn som er blitt utsatt for angrep
5. Miljøverndagen UNEP
8. Internasjonal dag for verdens hav
12. Verdens dag mot barnearbeid
14. Verdens blodgiverdag
15. Verdensdagen med fokus på vold og ovegrep mot eldre
17. Verdens dag for å bekjempe ørkenspredning og tørke
20. Verdens flyktningdag
23. FNs dag for offentlige tjenester
23. Internasjonal dag for enker
25. Internasjonal dag for sjøfolk IMO
26. FNs «fødselsdag»
26. Internasjonal dag mot narkotika
26. Internasjonal dag til støtte for torturofre
juli
1.7.1 Internasjonal dag for ko-operativer
11. Verdens befolkningsdag
15. Verdens dag for ungdoms ferdigheter
18. Nelson Mandelas dag
28. Verdensdag om hepatitt WHO
30. Den internasjonale vennskapsdagen
30. Verdensdagen mot menneskehandel
august
9. Internasjonal dag for verdens urbefolkninger
12. Internasjonal ungdomsdag
19. Verdens humanitære dag
23. Internasjonal dag til minne om slavehandelen og dens opphevelse
29. Den internasjonale dagen mot atomprøvesprengning
30. Internasjonal dag for ofre for tvungen forsvinning
september
8. Internasjonal dag for lese- og skriveferdighet - (alfabetiseringsdagen) UNESCO
10. Verdensdagen for selvmordsforebygging WHO
10. FNs dag for sør-sør-samarbeid
15. Internasjonal dag for demokrati
16. Internasjonal dag for bevaring av ozonlaget
21. Internasjonal fredsdag
24.30.2 Internasjonal sjøfartsdag
27. Verdens turismedag
28. Verdens rabiesdag WHO
28. Verdens hjertedag WHO
oktober
1. Internasjonal dag for eldre
2. Internasjonal dag for ikkevold
1.7.4 FNs barnedag5
4. Internasjonal dag for by- og bosettingsspørsmål
5. Internasjonal lærerdag (se Lærerdag)
9. Verdenspostunionens dag
10. 6 Verdens synsdag WHO
10. Verdensdagen for psykisk helse
11. Den internasjonale jentedagen
13. Internasjonal dag for reduksjon av omfanget av katastrofer
15. Internasjonal dag for kvinner i rurale områder
16. Verdens matvaredag
17. Internasjonal dag for avskaffelse av fattigdom
20. Verdens statistikkdag
24. FN-dagen
27. Verdensdag for audiovisuell kulturarv UNESCO
november
2. Internasjonal dag for bekjempelse av straffefrihet for overgrep mot journalister
6. Internasjonal dag for å forhindre utnytting av miljøet i krig og væpnede konflikter
10. Verdens vitenskapsdag UNESCO
12. Verdensdag mot lungebetennelse WHO
14. Verdens diabetesdag WHO
16. Internasjonal toleransedag UNESCO
19. Verdens toalettdag
20. Afrikas industrialiseringsdag
20. Internasjonal barnedag5
20. Den internasjonale kolsdagen WHO
21. Verdens dag til minne om ofre for trafikkulykker
21. Verdens filosofidag UNESCO
21. Verdens TV-dag
25. Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner
29. Internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folk
desember
1. Aids-dagen
2. Internasjonal dag for avskaffelse av slaveri
3. Internasjonal dag for funksjonshemmede
5. Internasjonal dag for frivilliges arbeid for økonomisk og sosial utvikling
7. Internasjonal dag for sivil luftfart ICAO
9. Internasjonal dag for anti-korrupsjon
10. FNs menneskerettighetsdag
11. Den internasjonale fjelldagen
18. Den internasjonale migrasjonsdagen
20. Internasjonal solidaritetsdag

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

1 Dagen legges til den første lørdagen i måneden
2 Valgfri dag innenfor den siste uken i måneden
4 Dagen legges til den første mandagen i måneden
5 Den første mandagen i oktober feires dagen i Norge, mens den internasjonale barnedagen er 20. november.
6 Dagen markeres hvert år den andre torsdagen i oktober verden over.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Days», De forente nasjoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]