FNs menneskerettighetsråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
FNs menneskerettighetsråd.

FNs menneskerettighetsråd, forkortet UNHRC, er et organ under De forente nasjoner som har som formål å utbre og styrke menneskerettighetene. Organet overtok etter FNs menneskerettighetskommisjon, som ofte ble kritisert for å inkludere stater som ikke kunne garantere menneskerettighetene for sine egne borgere.

Opprettelse[rediger | rediger kilde]

FNs generalforsamling vedtok å opprette rådet den 15. mars 2006. Resolusjonen fikk støtte fra 170 av FNs 191 medlemsland. Bare Israel, Marshalløyene, Palau og USA stemte mot opprettelsen av rådet,[1] mens Hviterussland, Iran og Venezuela avstod fra å stemme og syv andre stater (Den sentralafrikanske republikk, Nord-Korea, Ekvatorial-Guinea, Georgia, Kiribati, Liberia og Nauru) uteble fra avstemningen.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Rådet har 47 medlemmer, som fordeles slik på følgende områder: 13 for Afrika, 13 for Asia, seks for Øst-Europa, åtte for Latin-Amerika og de karibiske stater, og syv for Vest-Europa og andre. Alle medlemmer må velges av et flertall av generalforsamlingens medlemmer, de må altså få minst 96 stemmer. Medlemmene velges for perioder av tre år slik at cirka en tredjedel er på valg hvert år. Det er mulighet for gjenvalg.

Medlemmer, med utløpsår for valgperioden i parentes:[2]

Resolusjon om religion[rediger | rediger kilde]

Årlig, senest i 2010[3], har rådet vedtatt en resolusjon som søker å forby blasfemi (Defamation of religion). Norge har jevnlig satt seg imot at ideer beskyttes fremfor personers menneskerettigheter.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]