FNs menneskerettighetsråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
FNs menneskerettighetsråd
UN building, Genevra.jpg
Stiftet15. mars 2006
HovedkontorGenève
FormålBorgerrettigheter,[1] FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter[1]
Nettstedhttps://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/Pages/Home.aspx (engelsk), https://www.ohchr.org/FR/HRBodies/HRC/Pages/Home.aspx (fransk), https://www.ohchr.org/SP/HRBodies/HRC/Pages/Home.aspx (spansk), https://www.ohchr.org/RU/HRBodies/HRC/Pages/Home.aspx (russisk), https://www.ohchr.org/RU/HRBodies/HRC/Pages/Home.aspx (arabisk), https://www.ohchr.org/CH/HRBodies/HRC/Pages/Home.aspx (kinesisk)

FNs menneskerettighetsråd.

FNs menneskerettighetsråd, eller The United Nations Human Rights Council (UNHRC) , er et organ under De forente nasjoner som har som formål å utbre og styrke menneskerettighetene. Organet overtok etter FNs menneskerettighetskommisjon, som ofte ble kritisert for å inkludere stater som ikke kunne garantere menneskerettighetene for sine egne borgere.

Opprettelse[rediger | rediger kilde]

FNs generalforsamling vedtok å opprette rådet den 15. mars 2006. Resolusjonen fikk støtte fra 170 av FNs 191 medlemsland. Bare Israel, Marshalløyene, Palau og USA stemte mot opprettelsen av rådet,[2] mens Hviterussland, Iran og Venezuela avstod fra å stemme og syv andre stater (Den sentralafrikanske republikk, Nord-Korea, Ekvatorial-Guinea, Georgia, Kiribati, Liberia og Nauru) uteble fra avstemningen.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Rådet har 47 medlemmer, som fordeles slik på følgende områder: 13 for Afrika, 13 for Asia, seks for Øst-Europa, åtte for Latin-Amerika og de karibiske stater, og syv for Vest-Europa og andre. Alle medlemmer må velges av et flertall av generalforsamlingens medlemmer, de må altså få minst 96 stemmer. Medlemmene velges for perioder av tre år slik at cirka en tredjedel er på valg hvert år. Det er mulighet for gjenvalg.

Medlemmer, med utløpsår for valgperioden i parentes:[3]

USA varslet den 20. juni 2018 at landet trekker seg fra rådet.[4] Dette skjedde et år etter at USAs FN-ambassadør Nikki Haley hadde vært til stede på rådets møte i Genève. I løpet av dette året har USA gjort omfattende diplomatiske fremstøt for å forsøke å få til endringer i rådet. Det har de ikke lykkes med.[5]

Resolusjon om religion[rediger | rediger kilde]

I en rekke år frem til 2010, har rådet vedtatt en resolusjon som søker å forby blasfemi (Defamation of religion). Norge har jevnlig satt seg imot at ideer beskyttes fremfor personers menneskerettigheter.[6]

Etter den arabiske våren i 2011, der ytringsfrihet var en del av temaet, ble temaet om blasfemi aktualisert, og det kom resolusjon 16/18[7] med det som anses[av hvem?] som en betydelig endring. Endringen gikk på at beskyttelsen skulle gjelde de troende, og ikke trosretningen.

Israel[rediger | rediger kilde]

Israel har gjennom årene vært gjenstand for stor oppmerksomhet fra FNs menneskerettighetsråd. Pr. august 2015 hadde landet fått flere fordømmelser enn resten av verden til sammen.[8] Denne trenden har fortsatt, og i mars 2018 kom nye resolusjoner som fordømte Israel.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]