FNs organisasjon for ernæring og landbruk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
FNs organisasjon for ernæring og landbruk
Food and Agriculture Organization
FAOs emblem viser organisasjonens latinske motto; Fiat Panis ('«La det bli brød»)
AkronymFAO
Grunnlagt16. oktober 1945 i Québec, Canada
HovedkvarterRoma, Italia
41°52′56″N 12°29′18″Ø
ModerorganiasjonECOSOC
Hovedkvarteret til FAO i Roma

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) (engelsk: Food and Agriculture Organization, fransk: Organisation des Nations unies pour l'alimentation et l'agriculture) er De forente nasjoner (FN) sin organisasjon for matsikkerhet og ernæring. Organisasjonen skal også samle og dele kunnskap om hvordan jordbruk, skogbruk og fiske kan forbedres og moderniseres, med særlig fokus på utviklingsland (u-land). Organisasjonens motto er fiat panis, latin for «la det bli brød».

Historie[rediger | rediger kilde]

Ideen bak en organisasjon som arbeider for økt kunnskap om matvaresikkerhet og ernæring er eldre enn FN selv. Allerede i 1905 ble det holdt en internasjonal konferanse i Roma. Der ble det Internasjonale Institutt for Landbruk stiftet – forløperen til det som senere skulle bli FAO.

Det første møtet for FAO var i Quebec i 1945. Gjentatte sultkatastrofer, spesielt på 1970-tallet og nå de senere årene viser viktigheten og betydningen av en organisasjon som har kunnskap om matvaresikkerhet og matproduksjon.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Siden grunnleggelsen i 1945 har FAO i særlig grad fokusert på utvikling av landområdene som er hjemsted for 70 prosent av verdens fattige og sultne mennesker. FAOs aktiviteter følger fire strategier:

  • Å gjøre informasjon tilgjengelig
  • Å fordele ekspertise angående målsetninger
  • Å være et møtested for nasjoner
  • Å bringe viten ut i felten

FAOs underorganisasjon for bærekraftig utvikling (SD) driver rådgiving til regjeringer om integrert regulering, planlegging og styring av naturressurser. Den koordinerer organisasjonens implementering av Rio-toppmøtets Agenda 21, de globale miljøkonvensjoner om biologisk mangfold, klimaforandringer og ørkendannelse fra 1992.

SD koordinerer også det tverrfaglige programmet innenfor økologisk dyrkning, fremmer landbrukets hensyn til økosystemer og også bæredyktige energistrategier og -teknologier, og hjelper utviklingslandene med å anvende fjernovervåkning, agrometeorologi og geografiske informasjonssystemer, slik at de kan styre naturressursene og overvåke tilstanden til dyrket mark.

Generaldirektør[rediger | rediger kilde]

FAOs generaldirektør fra 2012 til 2019 José Graziano da Silva.

José Graziano da Silva fra Brasil er siden januar 2012 generaldirektør for FAO. Han etterfulgte Jacques Diouf fra Senegal som førte organisasjonen fra 1994 til 2011.

Liste over generaldirektører[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]