Den internasjonale opphavsrettsorganisasjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den internasjonale opphavsrettsorganisasjonen
Organisasjonens hovedkvarter i Genève
Stiftet14. juli 1967[1]
HovedkontorGenève
GeneraldirektørDaren Tang (1. oktober 2020)
Medlemmer186 medlemsstater
Nettstedwww.wipo.int (en, fr, es, ru, ar, zh)
Kart
Den internasjonale opphavsrettsorganisasjonen
46°13′19″N 6°08′13″Ø

Den internasjonale opphavsrettsorganisasjonen, også kjent som Verdensorganisasjonen for immateriell eiendomsrett, på engelsk World Intellectual Property Organization (WIPO) og på fransk Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle (OMPI), er en organisasjon opprettet av FN. Den ble vedtatt opprettet i 1967, med formål å «oppmuntre til kreativ aktivitet [og] fremme beskyttelse av intellektuell eiendom i verden», og satt ut i livet i 1970.

WIPO har 184 medlemsnasjoner,[2] og har sitt hovedkvarter i Genève, Sveits.

Organisasjonen utarbeider traktater knyttet til intellektuelt arbeid, og medlemslandene er forpliktet til å utarbeide lover som håndhever de direktiver som er vedtatt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forløperen til WIPO var et byrå ved navn Bureaux Internationaux Réunis pour la Protection de la Propriété Intellectuelle, forkortet til BIRPI. Dette byrået var igjen et produkt av sammenslåingen av de to byråene som administrerte Bernkonvensjonen og Pariskonvensjonen. I 1893 ble de to slått sammen til BIRPI, og i 1970 ble denne endret til WIPO. Fire år senere, i 1974, ble WIPO innlemmet som en del av FN.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]