Dverggås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dverggås
Dverggås
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anser erythropus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: dverggås
Hører til: andefamilien,
andefugler,
fugler
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
Utryddet Utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Nasjonal rødliste (Norge): [2]
Regionalt utryddet Regionalt utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat:
Utbredelse:

Dverggås (vitenskapelig navn Anser erythropus) er en fugl i andefamilien. Den er 56–66 cm lang, og veier rundt 1,5–2 kilogram.

De beste artskarakterene for dverggåsa er det hvite panneblisset som når helt opp på framissen (forbi øynene), samt den gule øyehudringen. Den svært likt utseende tundragåsa (Anser albifrons) mangler denne, og panneblisset når heller ikke så høyt opp på issen.

Biotopen er myrer og mindre vann i fjellet med forekomst av vier og buskvegetasjon. Tidligere hekket den tallrikt fra nordlige Fennoskandia helt til nordøst Sibir, men har hatt en dramatisk nedgang siden 1940-tallet. I Sverige er arten regnet for å være utryddet. Her har de kunstig opprettet en ny bestand ved bruk av hvitkinngjess som fosterforeldre. Med imprinting på hvitkinngjessene lærer dvergjessene trekkruten og har dermed fått et nytt overvintringsområde i Nederland. Prosjektet er omstridt fordi avlsfuglene er hybrider med tundragås og grågås og også fordi de er innført til nytt overvintringsområde.

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) startet i 1985 «prosjekt dverggås» med formål å finne årsakene til den store tilbakegangen i populasjonen. Prosjektet har gitt verdifulle data og ny kunnskap om arten.

Dverggåsa er på den nasjonale rødlista for Norge oppført som "kritisk truet". De som ønsker å se denne sjeldne fuglen kan lettest oppnå det om de oppsøker Valdakmyra i Stabbursnes naturreservat i Porsanger i slutten av mai der den raster i ca. to uker før hekkingen tar til.

Dverggåsa er fra 20. mai 2011 en prioritert art etter naturmangfoldloven.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International 2008. Anser erythropus. I: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2 Besøkt 22. april 2012.
  2. ^ Artsdatabanken. 22. april 2012 Anser erythropus.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Anser erythropus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Anser erythropus – detaljert artsinformasjon
ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.