Hopp til innhold

Hunan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hunan
湖南

Kart over Hunan
Kart over Kina. Hunan er merket i rødt.

LandFolkerepublikken Kinas flagg Folkerepublikken Kina
StatusProvins
HovedstadChangsha
TidssoneUTC+8
Areal210 500 km²
Befolkning65 700 762 (2010[1])
Bef.tetthet312,12 innb./km²
Etniske grupperHan (90 %)
Tujia (4 %)
Miao (3 %)
Dong (1 %)
Yao (1 %)
Andre (1 %)
Språk
standard kantonesisk, Waxiang Chinese, standard kinesisk, Iu Mien, kantonesisk, Biao Min, Cao Miao, Dzao Min, Hm Nai, Bu-Nao, Kam, mandarin, Xiang, hakka, gan, Western Xiangxi Miao, Southern Tujia, Northern Tujia, Northern Dong, Guibei Zhuang, Eastern Xiangxi Miao, Eastern Qiandong Miao, Putonghua Rediger på Wikidata
Nettsidewww.hunan.gov.cn
Posisjonskart
Kart
Hunan
27°24′N 111°48′Ø

By i Fenghuang i Hunan.

Hunan (kinesisk: 湖南, pinyin: Húnán) er en provins i Folkerepublikken Kina.

Den kinesiske enkelttegnsforkortelsen er 湘 for Xiang.

Provinshovedstaden er Changsha.

Hunan ligger ved og sør for elven Yangtzes midtre løp. Hunan kalles noen ganger med kortformen 湘 (pinyin: Xiāng), etter elven Xiang som renner gjennom provinsen. Hovedstaden er Changsha.

Hunan er Maos hjemprovins.

Området har også norsk interesse fordi Det norske Misjonsselskap arbeidet i denne provinsen. Misjonærbarn og senere biskop Andreas Aarflot er født i Hunan.

Hunan grenser til Hubei i nord, Jiangxi i øst, Guangdong i sør, Guangxi i sørøst, Guizhou i øst og Chongqing i nordøst.

I sør avgrenses Hunan av Nanlingfjellene mot provinsen Guangdong. Navnet Hunan betyr «sør for sjøen», og det skyldes at det ved Yangtze er en region med en rekke store og små sjøer. Nord for disse sjøene er provinsen Hubei – som betyr «nord for sjøen». Med unntak av nordøstlige Hunan er provinsen preget av fjellrygger som deler provinsen inn i flere distinkte områder langs hver sine sideelver. Omtrent i provinsens geografiske sentrum er fjellet Hengshan, det sørligste av de tidligere fem hellige fjell i Kina.

Wulingyuan

Alle de større elvene flyter mot Kinas største elv Yangtze og havner til slutt i den. Xiangjiang (eller Hengjiang) springer ut i provinsen Guangxi og renner inn i Hunan omtrent ved Quanzhou. Til høyre for den renner Luihe, og til venstre er Zejiang. Fra Guizhou kommer også Yuánjiāng og Lishui. Alle de tre elvene munner ut i Dongtingsjøens bekken nordøst i provinsen. Denne innsjøen blir over 5 500 km² stor i de tidene Yangtze og de andre elvene flommer over om sommeren. På andre tider av året kommer imidlertid alt vannet der bare fra de tre nevnte hovedelvene i Hunan og enkelte småelver.

Administrative enheter

[rediger | rediger kilde]

Hunan er delt inn i 14 enheter på prefekturnivå, hvorav 13 er byer på prefekturnivå, og den siste er et autonomt prefektur. Byene på prefekturnivå er:

Det autonome prefekturet er:

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Peter C. Perdue: Exhausting the Earth: State and Peasant in Hunan 1500-1850 A.D., 1987

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]