Trekkfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Fugletrekk)
Hopp til: navigasjon, søk
Trekkende traner.

Trekkfugl er en fugleart som forflytter seg fra nordlige eller sydlige breddegrader om sommeren (i hekketiden), og til områder nærmere ekvator om vinteren, i motsetning til en standfugl.

Noen vanlige trekkruter

Fugletrekk betegner den regelmessige forflytningen som mange fugler foretar mellom hekkeplassen og overvintringsområdet. De fleste trekkfugler på den nordlige halvkule forflytter seg fra nord til sør om høsten og tilbake igjen om våren. Den kanskje mest ekstreme trekkfuglen man kjenner til er rødnebbterne, som trekker fram og tilbake mellom hekkeplassene i Arktis og overvintringsområdene i Antarktis hvert år.

En flokk hvitkinngjess på høsttrekk

Mange fuglearter samler seg i flokker før avreisen sørover. Avstand for trekk varierer i stor grad mellom arter, fra enkelte måker og gjess som kun trekker korte avstander til Rødnebbterne som trekker fra arktiske til antarktiske strøk.

Eksempler på norske trekkfugler er svaler, seilere, stær, erler, terner, gjess og gjøk. Noen av disse, for eksempel gjess, kan likevel tilrettelegge seg som standfugl.

Se også[rediger | rediger kilde]