Arktisk klima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Solstrålingen har en lavere intensitet i polarområdene ettersom de reiser en lengre distanse gjennom atmosfæren, og er spredt over et større overflateområde.[1]

Arktisk klima betyr at middeltemperaturen (normaltemperaturen) ligger under +10 i årets varmeste måned. Ifølge Köppens klimaklassifikasjoner defineres arktisk klima (og polarklima) som områder med så lave temperaturer at det ikke naturlig vokser trær der. Det betyr i praksis at tregrensen mot sør er grenselinjen for det arktiske klimaet i Norge. Solen skinner i lange timer om sommeren og langt færre timer om vinteren.

Den varmeste sommermåneden i Vardø har for eksempel en middeltemperatur for årene 1961–1990, for juli (årets varmeste måned), på +9,2 ℃. Vardø har med andre ord arktisk klima, og i så måte kan man peke på det faktum at Vardø ikke har trær (med unntak av et rognetre som pakkes mot kulden før hver vinter). Man kan også si at Vardø ikke har en klimatologisk definert sommer, men det betyr ikke at det ikke kan bli varmt der. I så måte ble maksimumstemperaturen i Vardø målt til +27 ℃ den 7. juli 1987. Store deler av fjellområdene over tregrensen i Norge har et alpint klima som tilsvarer arktisk klima.

Lokaliseringer[rediger | rediger kilde]

Isbjørn med unge.

På Jorda er Antarktis det eneste kontinentet hvor iskalottens polarklima (eller permafrostklima) er dominerende. Alle unntatt noen få avsidesliggende kystområder på Grønland har også iskalottenklima. Kystregionene på Grønland som ikke har evige isbreer har mindre ekstremt tundraklima. De nordligste områdene av landmassene til Eurasia (Europa og Asia kombinert), fra den nordøstligste delen av Skandinavia (det vil si Norge) og østover til Beringstredet, store områder i nordlige Sibir og nordlige Island har også tundraklima. Store områder i nordlige Canada og nordlige Alaska har også tundraklima, og endres til iskalottklima i aller nordligste delene av Canada. De sørligste delene av Sør-Amerika (Tierra del Fuego hvor det blir avbrutt av Drakestredet) og en del subantarktiske øyer som Sør-Shetlandsøyene og Falklandsøyene har tundraklima av en noe termikk art hvor ingen måned er så varm som 10 °C. Disse subantarktiske lavlandene ligger nærmere ekvator enn tundraene ved kysten av arktiske bassenget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yung, Chung-hoi: «Why is the equator very hot and the poles very cold?» Arkivert 14. juni 2018 hos Wayback Machine.. Hong Kong Observatory.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]