Nordkalotten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordkalotten

Nordkalotten er et geografisk område i det nordvestre hjørnet av Europas fastland. Som en enkel geografisk beskrivelse kan man si at Nordkalotten er det arktiske området av Norge, Sverige, Finland og de nordvestre delene av Russland. Man kan også si at Nordkalotten er den nordligste delen av Fennoskandia.

Området strekker seg fra Norskehavet og Bodø i vest og sørøstover gjennom nordområdene i Norge og Sverige ned til Umeå ved vestkysten av Bottenviken, videre sørøstover til Vasa i vestre Finland langs østkysten av Bottenviken, og videre østover gjennom Finland mot grensen til Russland og de sørøstre delene av Karelen, videre nordover langs Karalens østgrense og Kolahalvøya, til sørbredden Barentshavet og innløpet til Kvitsjøen.

Overstående grensebeskrivelse er ikke fast, siden begrepet Nordkalotten kan variere i utstrekning mot sør. I noen beskrivelser går sørgrensen mye lenger mot nord, ofte med den nordligste delen av Bottenviken som sørgrense.

Europe continents black.svgDenne europarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.