Country

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den am. dramafilmen fra 1984, se Country: Angstens høst

Countrymusikk, også kalt country & western , C&W eller på norsk vanligvis bare country (også skrevet køntri), er en populær musikksjanger fra USA, der den oppstod tidlig på 1900-tallet på grunnlag av den folkelige musikken som europeiske innvandrere tok med seg, særlig fra Irland og England. Det har siden utviklet seg en mengde undersjangre i blanding med andre musikalske stilarter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Countrymusikken var en blanding av musikk som var populær i noen av USAs sørstater som North Carolina, Kentucky, Tennessee og Virginia. Countrymusikken har utviklet seg blant de hvite i USA og har sterke røtter i folkemusikk fra blant annet England, Irland, Skottland og Mellom-Europa. Den har røtter i tradisjonell folkemusikk, keltisk musikk, blues, gospelmusikk og hokum. Den utviklet seg hurtig fra visse deler av oldtime-musikken på 1920-tallet (oldtime utgjorde i virkeligheten et stort mangfold). Grensen mellom denne formen for oldtime og tidlig country («ur-country») er flytende. Countrymusikkens fødselsdag er ofte datert til 1923, det året felespilleren John Carson fra Georgia fikk utgitt sin første plate – selv om en plate med Eck Robertson fra Texas (enda en felespiller) var utgitt året før.[1]. Både de to og grupper som Carter Family, Charlie Poole and the North Carolina Ramblers og Gid Tanner and the Skillet Lickers kan regnes både som oldtime og country. Innen 1926 fantes alle disse, og mange andre, på markedet med country-plater. Begrepet «country music» ble tatt i bruk på 1940-tallet siden den gamle betegnelsen «hillbilly music» ble sett på som nedverdigende. Ironisk nok ble hillbilly et populært uttrykk på 1970-tallet.

Innen country ble det etter hvert utviklet en rekke undersjangre – som bluegrass fra ca. 1940, Nashville Sound fra ca. 1955, og countryrock fra slutten av 1960-årene.

Byen Nashville i Tennessee i USA er i dag ansett som hovedsenteret for countrymusikk. Andre kraftsentre har vært Atlanta i Georgia og Galax, Virginia.

Undersjangre[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.