Country

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den am. dramafilmen fra 1984, se Country: Angstens høst

Countrymusikk, også kalt country & western , C&W eller på norsk vanligvis bare country (også skrevet køntri), er en populær musikksjanger fra USA, der den oppstod tidlig på 1900-tallet på grunnlag av den folkelige musikken som europeiske innvandrere tok med seg, særlig fra Irland og England. Det har siden utviklet seg en mengde undersjangre i blanding med andre musikalske stilarter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Countrymusikken var en blanding av musikk som var populær i noen av USAs sørstater som North Carolina, Kentucky, Tennessee og Virginia. Countrymusikken har utviklet seg blant de hvite i USA og har sterke røtter i folkemusikk fra blant annet England, Irland og Mellom-Europa. Den har røtter i tradisjonell folkemusikk, keltisk musikk, blues, gospelmusikk og hokum. Den utviklet seg hurtig fra visse deler av oldtime-musikken på 1920-tallet (oldtime utgjorde i virkeligheten et stort mangfold). Grensen mellom denne formen for oldtime og tidlig country («ur-country») er flytende. Grupper som Carter Family, Charlie Poole and the North Carolina Ramblers og Gid Tanner and the Skillet Lickers kan regnes som begge deler. Begrepet «country music» ble tatt i bruk på 1940-tallet siden den gamle betegnelsen «hillbilly music» ble sett på som nedverdigende. Ironisk nok ble hillbilly et populært uttrykk på 1970-tallet.

Innen country ble det etter hvert utviklet en rekke undersjangre.

Byen Nashville i Tennessee i USA er i dag ansett som hovedsenteret for countrymusikk. Andre kraftsentre har vært Atlanta i Georgia og Galax, Virginia.

Undersjangre[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.