Cajun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flagget til regionen Acadiana
Regionen Acadiana i Louisiana hvor de fleste fransktalende cajuner bor

Cajuner (fransk: Cadiens) er en etnisk gruppe som lever i delstaten Louisiana i USA. De er opprinnelig fransktalende, mens det i nyere tid foregår et språkbytte til engelsk. Denne folkegruppen har hatt en stor innflytelse på Louisianas kultur. Idag finnes det totalt 597 729 cajuner, hvorav 432 549 i Louisiana, 56 000 i det østre Texas og rundt 91 000 i det øvrige USA.

Medlemmene i denne folkegruppen har forskjellige aner. Fransktalende innvandrere bosatte seg langs Mississippi etter at Frankrike annekterte Louisiana (Louisiane) i 1683 og etterhvert anla byer der: Biloxi (1699), Détroit (1701) og Nouvelle-Orléans (1718). Men en ny innvandring av fransktalende kom til Louisiana fra Acadia i det østre Canada, da de franske kolonistene der ble fordrevet av engelskmennene i årene 1755–1763. I Louisiana ble de to gruppene med hver sin variant av fransk språk etter hvert blandet sammen, nok til at alle de fransktalende etter hvert ble kalt cadiens.

Louisiana ble avstått til Spania i 1762 ved traktaten i Fontainebleau. Den ble holdt hemmelig for de franske kolonistene til 1764. De likte avståelsen dårlig, gjorde opprør i 1768 og jaget vekk den spanske guvernøren. Men opprøret ble slått ned. Spania hadde fra 1783 kontroll over alt land rundt Mexico-golfen og vest for Mississippi helt til Canada, men med få spansktalende innvandrere, bortsett fra i Florida. I 1800 ble Spania tvunget til å avstå Louisiana til Frankrike ved traktaten i San Ildefonso. Førstekonsul Napoleon Bonaparte besluttet imidlertid å gi opp dette store territoriet og solgte det til USA i 1803.

Til tross for at engelsk etter hvert ble det dominerende språket i Louisiana, klarte de fransktalende å bevare språket og kulturen nokså uberørt helt fram til begynnelsen av 1900-tallet. Særlig ble det et press på denne folkegruppen etter at det ble funnet olje i området i 1930-årene, og det ble et press gjennom skoleverket for at barna skulle ha engelsk som hovedspråk.

Innvandrerne fra Acadia kalte seg opprinnelig acadiens, senere cadiens, en betegnelse som etter hvert ble anglifisert og forvansket til cajun. Med årene utviklet det seg en særegen cajunkultur, som i stor grad forble uberørt av den vanlige amerikaniseringen, selv om også andre kulturelle strømninger i USA har utøvd noe innflytelse. Blant annet de frigitte slavene som etter borgerkrigen slo seg ned i området, tok opp i seg mye av denne kulturen. Cajunkulturen kom særlig til uttrykk gjennom musikken, maten og språket.

Utover på 1970-tallet ble det mer oppmerksomhet på verdien av å ivareta også cajunkulturen som en kulturell verdi, og en rekke tiltak blir iverksatt for å dokumentere og ivareta dette, blant annet gjennom det offentlige Council for the Development of French in Louisiana («Rådet for utviklingen av fransk i Lousiana»). Staten Louisiana anerkjente i 1971 22 av 64 paroisses (den lokale betegnelsen på counties) som regionen Acadiana eller Acadiane.

Cajunspråket[rediger | rediger kilde]

Cajunspråket var sterkt preget av en gammel vestfransk dialekt som stammer fra områdene ved Anjou og Poitou. Etter hvert har denne fransken (som i Canada) tatt opp i seg en rekke engelske former, særlig nye ord og begreper, men også bøyningsformer. Dette språket må ikke forveksles med kreolspråk som har en annen opprinnelse.

Ved folketellingen i 2000 kom det fram at rundt 194 000 innbyggere i Louisiana har fransk som hovedspråk.

Cajunmusikken[rediger | rediger kilde]

Cajunmusikken er en av de eldste folkemusikksjangrene i USA. Den er enkelt, melodiøs og tydelig rytmisk. Den går ofte i two step, vals eller polka. Instrumenteringen består som oftest av fele, et spesielt cajun-akkordion , gitar, kontrabass og det såkalte 'tit fer («lille jernet»), triangelet.

De hovedsakelige franske tekstene handler mest om cajun-folkenes historie, om kjærlighet, jakt, fest og drikke. Musikkformen har eksistert side om side med annen tradisjonell musikk og har tatt i bruk både andre klassiske og mer moderne instrumenter og tekstene foreligger ofte også i engelsk oversettelse.

Tidlig på 1900-tallet utviklet deler av denne musikkformen seg under påvirkning av og tok opp i seg elementer fra kreolsk og afroamerikansk musikk. Dette ble etter hvert et eget musikkuttrykk kalt zydeco.

Cajunmaten[rediger | rediger kilde]

Cajun oppdekning

Cajunmaten er særlig kjent for sin enkle og landlige mat som tar utgangspunkt i de råvarene som var tilgjengelig. Vanlig servering er med tre gryter: en til hovedrett, en med ris og en med tilgjengelige grønnsaker. I motsetning til det kreolske kjøkkenet, som utviklet seg på de store plantasjene eid av folk fra fransk bakgrunn, stammer cajun-kjøkkenet fra småkårsfolk.

Eksempler på kjente matretter er Jambalaya og Gumbo, og sterke sauser som Tabascosaus og andre sauser basert på chilipepper.

Referanser[rediger | rediger kilde]