Carl Perkins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Perkins
FødtCarl Lee Perkins
9. apr. 1932[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Tiptonville
Død19. jan. 1998[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (65 år)
Jackson
Beskjeftigelse
NasjonalitetUSA
Musikalsk karriere
SjangerRock, rockabilly, countrymusikk
InstrumentElektrisk gitar, gitar, vokal
StemmetypeTenor
Aktive år1946
PlateselskapSun Records, Charly Records, Columbia Records, Decca Records, Mercury Records
IMDbIMDb

Carl Lee Perkins (født 9. april 1932 i Tiptonville i Tennessee i USA, død 19. januar 1998 i Jackson i Tennessee) var en sanger, låtskriver og musiker av først og fremst rockabilly.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Carl Perkins’ foreldre var Fonie og Louise Brantley Perkins. Hans brødre het Jay og Clayton. Faren arbeidet på en forpaktet bomullsgård og tjente ikke meget. Familien hadde trange kår. Carl Perkins vokste opp i småbyen Tiptonville nordvest i Tennessee.

Gospelmusikk var en av hans tidligste musikalske inspirasjonskilder. Den hørte han sunget av de svarte landarbeidene på bomullsmarkene. Carl fikk sin første gitar da han var syv år gammel. Den hadde faren bygd av en sigarkasse, et kosteskaft og av tråder. .

Musiker[rediger | rediger kilde]

Carl Perkins var pionér i rockabilly, introdusert på 1950-tallet sammen med annen betydelighet innen rock'n'roll, Elvis Presley, en ny type sørstatsmusikk, basert på rhythm and blues og country. På et tidspunkt hadde både Perkins og Presley kontrakt med Sun Records. I desember 1955 spilte Carl Perkins inn sangen «Blue Suede Shoes» som hurtig ble signaturmelodien for rockabillygenren. Ettersom den var full av «hot licks» og «hipster cool» gjorde Presley sin egen versjon. Perkins originalversjon var dog den første rock 'n' roll-låten som samtidig havnet på toplistene for pop, country og rhytm and blues.

Perkins ble hardt skadet i en bilulykke, men etter at han frisknet til gjenopptok han sin karriere hos Sun Records og spilte i 1956 inn de klassiske rockabillysangene «Boppin' the Blues» og «Matchbox».

Perkins siste album Go Cat Go! ble utgitt i 1996, og på den medvirket de meste kjente navnene innenfor rock og populærmusikk noensinne, både som sangere, musikere og medkomponister til Perkins: Paul Simon, John Fogerty, Tom Petty, Bono, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Johnny Cash og Willie Nelson. Takket være en tillatelse av Yoko Ono fikk man også benytte et opptak av avdøde John Lennon og dennes utgave av Perkins' «Blue Suede Shoes». På den måten ble dette en av de svært få platene hvor samtlige medlemmer av The Beatles deltar, uten å være The Beatles.

Carl Perkins døde i en alder av 65 år av strupekreft etter flere slag. Han er gravlagt i Ridgecrest Cemetery i Jackson, Tennessee. Hans kone Valda de Vere Perkins døde 15. november 2005 i Jackson, Tennessee.

Perkins ble i 1987 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame.

Plateutgivelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Go Cat Go! (1996)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Carl-Perkins, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Carl_Perkins[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]