Dobro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dobro av tre

Dobro er et varemerke eiet av Gibson Guitar Corporation og en variant av et amerikansk strengeinstrument skapt av det slovakisk-amerikanske brødreparet Dopyera i 1928. Det er et av instrumentene i resonatorgitarfamilien, og er laget for å være en gitar som låter sterkt. Den innebygde resonatoren sørger for at man får høyt volum, og dermed kunne bli hørt i band med blås og trommer. Man skal ha i bakhodet at dette var før den elektriske gitarens tid, og musikk ble spilt akustisk. Den ble umiddelbart populær innenfor Hawaii-musikken, og ble senere tatt opp spesielt i country- og bluegrassmiljøene.

Dobroen er formet som en vanlig gitar, og finnes i to utgaver; round neck som man spiller som en vanlig gitar, og square neck, som man legger vannrett i fanget, og spilles med stål. Den har 6 strenger, og innebygd resonator (cone) som virker som en akustisk høytaler.

Kjente utøvere av instrumentet fra tidlige dager er for eksempel Mike Auldridge, Josh Graves, Brother Oswald og Tutt Taylor. I våre dager er den kanskje mest kjente utøveren på verdensbasis Jerry Douglas, men man finner instrumentet i en mengde ensembler som spiller amerikansk tradisjonsmusikk, i et spenn fra Dixie Chicks, via Union Station til Blue Highway, for å nevne noen.

Her hjemme har instrumentet fått et oppsving sammen med den gryende interessen for akustisk musikk. Band som Hemisfair og Ila Auto, for ikke å forglemme Øystein Sundes «Meget i Sløyd» er blant de fremste innenfor sjangeren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]