Dobro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dobro av tre

Dobro er et varemerke eiet av Gibson Guitar Corporation og en variant av et amerikansk strengeinstrument skapt av det slovakisk-amerikanske brødreparet Dopyera i 1928. Det er et av instrumentene i resonatorgitarfamilien, og er laget for å være en gitar som låter sterkt. Den innebygde resonatoren sørger for at man får høyt volum, og dermed kunne bli hørt i band med blås og trommer. Dette var før den elektriske gitarens tid, og musikk ble spilt akustisk. Den ble umiddelbart populær innenfor Hawaii-musikken, og ble senere tatt opp spesielt i country- og bluegrassmiljøene. Innen bluegrass var Buck Graves tidlig ute. Han spilte dobro med Flatt & Scruggs fra 1956 til gruppen ble oppløst i 1969.[1]

Dobroen er formet som en vanlig gitar, og finnes i to utgaver; round neck som man spiller som en vanlig gitar, og square neck, som man legger vannrett i fanget, og spilles med stål. Den har 6 strenger, og innebygd resonator (cone) som virker som en akustisk høyttaler.

Kjente utøvere av instrumentet fra tidlige dager er for eksempel Mike Auldridge, Josh Graves, Brother Oswald og Tutt Taylor. I våre dager er den kanskje mest kjente utøveren på verdensbasis Jerry Douglas, som også har spilt dobro med Øystein Sunde. Instrumentet finnes i en mengde ensembler som spiller amerikansk tradisjonsmusikk, i et spenn fra Dixie Chicks, via Union Station (Alison Krauss' bluegrassgruppe) til Blue Highway, for å nevne noen.

Her hjemme har instrumentet fått et oppsving sammen med den gryende interessen for akustisk musikk. Bluegrassband som Hemisfair og Ila Auto, for ikke å forglemme Øystein Sundes «Meget i Sløyd» er blant de fremste innenfor sjangeren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]