Vaudeville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amerikansk vaudeville-teater i Buffalo ca. 1900. Underholdningsformen var særlig populær i USA og Canada fra 1880-tallet fram til 1930-tallet.

Vaudeville er musikalsk variert teater, lystspill eller syngespill. Underholdningsformen er også beslektet, og blir ofte forvekslet, med varieté, farse og revy. Den kom opprinnelig fra Frankrike1700-tallet, og betegnet da et avsluttende sangnummer i et skuespill.

Den store vaudeville-dikteren i Danmark var Johan Ludvig Heiberg (1791–1860). Hans vaudeviller ble jevnlig framført på Det Kongelige Teater, og gjerne med Johanne Luise Heiberg i sentrale roller. Også i Norge ble det skrevet og fremført vaudeville, blant annet av Henrik Wergeland (1808–1845), som for øvrig kunne være kritisk mot de heibergske vaudeviller. Diktet «Paa en Kirkegaard» i hans lyriske debut, Digte. Første Ring (1829, åpner slik:

«Min Harpes Sprog / bliver kun en Monolog:
Ingen skatter, Ingen fatter / det for Vaudeville-latter.»

Opprinnelsen til ordet «vaudeville» er uviss, men har vært forklart med de franske ordene voix de ville (= «byens stemme»). En annen mulig etymologi er stedsnavnet Vau de Vire, en dal i Normandie, som fra middelalderen var kjent for sine satiriske sanger om aktuelle emner.[1]

Etter 1920 ble interessen for vaudeviller etter hvert erstattet av kino, radio og fjernsyn. Vaudeville i USA på 1800- og tidlig 1900-tall inneholdt gjerne minstrel show, komiske musikkinnslag og annen underholdning der hvite eller svarte artister opptrådte med overdreven blackface-sminke, det vil si utkledd som karikerte «negre».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vaudeville». Merriam-Webster's Online Dictionary. Besøkt 15. februar 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]