Jugband

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Et jugband er et orkester som bruker en eller flere jugspillere i besetninga, og som for øvrig bruker en blanding av tradisjonelle og hjemmelagde instrumenter. Jugband er et amerikansk fenomen, og de hadde sin storhetstid på 1920-tallet. Det ble spilt på gjenstander som normalt ikke brukes for å lage lyd, som vaskebaljer, vaskebrett, skjeer, ovnsrør, kam og papir. Slike band kunne også gå under navn som «skiffle bands», «spasm bands» eller «juke (jook) bands» når de var uten jugspiller. I jugbandenes første tid kunne også gitarer, banjoer og mandoliner være av hjemmelagd type.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første jugbandene oppsto i byer i de amerikanske Sørstatene, og ble danna av svarte musikere som hadde erfaring fra vaudeville og medicine show. De spilte en blanding av memphisblues og ragtime, oppblanda med musikktradisjoenr fra Appalachene. Jugbandene har hatt betydning for utviklinga av bluesen, og kan også sies å være en av rockens røtter.

De første jugbandene som det ble gjort innspillinger av, hørte hjemme i Louisville og Birmingham, Alabama. Dette var orkestre som spilte populær dansebandjazz, og som brukte jug som en nyhet. Både vaudevillebluessangeren Sara Martin og bluesjodleren Jimmie Rodgers brukte jugband på sine innspillinger.

Etter hvert ble Memphis i Tennessee et sentrum for jugbandmusikken. Her var orkestrene mer orientert mot countrybluesen og tidlige afroamerikanske musikktradisjoner. De to mest kjente bandene i Memphis var Gus Cannon's Jug Stompers og Memphis Jug Band. Andre kjente band var Jack Kelly and His South Memphis Jug Band, Beale Street Jug Band og Noah Lewis's Jug Band.

Depresjonen i 1930-åra og radioens ødeleggende effekt på platesalget gjorde slutt på jugbandenes storhetstid. De siste opptakene med Gus Cannon's Jug Stompers og Memphis Jug Band ble gjort i henholdsvis 1930 og 1934. Jugspill fortsatte imidlertid sporadisk å dukke opp på ulike artisters innspillinger utover på 1940- og 50-tallet.

Jugbandrenessansen[rediger | rediger kilde]

Fra slutten av 1950-tallet ser en en fornya interesse for jugbandmusikken. I New York oppsto f.eks. The Even Dozen Jug Band, med bl.a. Joshua Rifkin, David Grisman, Stefan Grossman og John Sebastian. Mungo Jerry var opprinnelig et jugband under deres første opptredender og innspillinger; Grateful Dead kan også sies å ha jugbandrøtter.

Jugbands har fortsatt å eksistere og utvikle seg opp til vår tid. Noen band er tro mot røttene, mens andre hele tida arbeider med å utvide repertoaret til å omfatte andre folkemusikalske og populærmusikalske sjangre, og til og med klassisk musikk. Av slike innovative jugband kan nevnes The Hobo Gobbelins, The Kitchen Syncopators, The Inkwell Rhythm Makers og Sour Mash Hug Band.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]