Grand Ole Opry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grand Ole Opry
June Carter Cash under en opptreden på Grand Ole Opry i 1999

Grand Ole Opry er et amerikansk radioprogram som fokuserer på country, bluegrass og gospel, og som siden 28. november 1925 er blitt sendt over hele USA fra Nashville i Tennessee. Denne byen regnes som country-hovedstaden.

Etter å ha sendt fra ulike steder, flyttet programmet til Ryman Auditorium med en tilskuerkapasitet på 2 362, med første sending herfra 5. juni 1943 og fram til 16. mars 1974 da det flyttet til nåværende lokaler i en egen temapark og med en tilskuerkapasitet på 4 400. Ryman Auditorium ble imidlertid gjenåpnet i 1992.

Da rockekulturen og den langhårede hippiekulturen vokste fram på 1960-tallet, holdt Grand Ole Opry på en tradisjonell stil. Det eneste unntaket var da Gram Parsons med band opptrådte i mars 1968, men dette fikk en reservert mottakelse fra publikum.

Medlemskap i Opry regnes som noe av det mest høythengende innen country. Listen over nåværende og tidligere medlemmer omfatter countrystjerner som Fiddlin' Arthur Smith, Roy Acuff, Johnny Cash, Bill Monroe, Ricky Skaggs, Alison Krauss, Dolly Parton, Jim Reeves og Luke Combs.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]