Deep South

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statene merket i mørkerødt utgjør dagens Deep South. Tilgrensende områder i Øst-Texas og North Florida regnes også iblant som en del av denne subregionen

Deep South (dype sør) er en beskrivende kategori av kulturelle og geografiske subregioner i de amerikanske sørstatene. Historisk sett er det differensiert fra «øvre sør» som statene som var mest avhengig av plantasjetype landbruk i tiden før borgerkrigen. Deep South ble også ofte referert til som nedre sør eller «Cotton States» (bomullstatene).[1][2]

Plantasjebygning i Louisiana. Trærne er den eviggrønne eikearten Quercus virginiana, «live oak».

I dag er Deep South vanligvis avgrenset som de statene og områder hvor ting ofte tenkt på som «Southern» finnes i sin mest konsentrerte form.[3]

Bruk av begrepet[rediger | rediger kilde]

Begrepet «Deep South» er definert i en rekke måter:

Politikk[rediger | rediger kilde]

I mesteparten av det 19. og 20. århundre har «Deep South» overveldende støttet Det demokratiske parti, hvor de ser på rivalen Det republikanske parti som en nordstatsorganisasjon med ansvar for den amerikanske borgerkrigen, som ødela økonomien på «Old South». Presidentvalget i USA 1964 sammen med «Civil Rights Movement», har «Deep South» hatt en tendens til å stemme republikansk i presidentvalget, unntatt i Presidentvalget i USA 1976 når Jimmy Carter fra Georgia mottok den demokratiske nominasjonen. Siden 1990-tallet har det vært en fortsatt forskyvning mot republikanske kandidater i de fleste politiske arenaer, en annen georgisk, republikanske Newt Gingrich, ble valgt til «Speaker of the House» i 1995.

Presidentvalget der regionen skilte seg merkbart fra øvre sør skjedde i 1928, 1948, 1964, 1968 og i mindre grad, i 1952, 1956 og 2008. Mike Huckabee fra Arkansas gjorde det bra i det dype sør i republikanernes primærvalg i 2008 og mistet bare én stat (South Carolina) under valgkampen (han hadde trukket seg fra valget før primærvalget i Mississippi). Han kjempet, skjønt, utenfor sørstatene, og vant bare 12,9 prosent av delegatene.

Kulturelle variasjoner[rediger | rediger kilde]

Selv om opprinnelig regnet «Deep South» eller nedresør er statene Florida og Texas som helhet-vanligvis ikke klassifisert i denne sub-regionen i dag. Mens deler av begge (spesielt Øst-Texas og Florida Panhandle) har beholdt mange av de egenskaper av «Deep South», tung innvandring fra utenfor sørstatene – så vel som andre historiske omstendigheter har hatt effekt av å fortynne dens totale kulturelle innflytelse andre steder i disse statene.

I Floridas tilfelle, er cirka 15% av Floridas befolkning pensjonerte folk fra hele USA. Dette er spesielt tydelig i kystnære deler av det sørlige Florida. Mange familier (spesielt fra nordøst) flyttet til Florida, og har blitt godt sementerte inn i området. I mange deler av staten, skaper dette en kulturell atmosfære svært forskjellig fra resten av «Deep South». Kulturen er enda mer påvirket av den enorme Hispanic tilstedeværelse (20,1% av befolkningen er Hispanic med 15,94% som hvit Hispanic). Mens de fleste «Deep South»-statene har en viss likhet i latinamerikansk befolkning, de er ikke på langt nær Texas' eller Floridas i størrelse. [trenger referanse] Dette mangfoldet skjer hovedsakelig i sør- og sentral-Florida. Mens de innfødte i Florida (noen ganger referert til som Florida Cracker), i mange deler av staten, for eksempel Florida Panhandle, Nordsentrale-Florida, Florida Heartland og deler av landsbygda i Florida, opprettholder «Deep South»-kulturen.

I tillegg til innvandring fra ikke-sørstater og en stadig voksende latinamerikansk befolkning de siste tiårene, var bosetningshistorie i Texas etter borgerkrigen også en viktig faktor i å bli atskilt fra den generelt sett «Deep South». Den vestlige delen av staten var en grense etter konflikten, og selv om det store flertallet av nye bosettere ble fordrevede sørlendinger som ønsket å få en ny start og sørstatskultur dominerte veldig mye, de resulterende storfe bom og cowboy-epoken ga opphav til en måte å leve for mange som var i sterk kontrast til det av anten-bellum «Deep South». Også det fysiske miljøet (sletter og præroer) av store deler av Texas skilte seg vesentlig fra den skogkledde og klisjéaktige «måneskinn og magnoliaer» nedre sør. Selv om bomull forble «kongen» i Texas, ble disse faktorene sammen med populariteten til Hollywoods «westernfilmer», begynte å etablere Texas som «annerledes» fra de andre statene i «Deep South».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fryer, Darcy. «The Origins of the Lower South». lehigh.edu. Lehigh University. Besøkt 30. desember 2008. 
  2. ^ Freehling, William (1994). «The Editoral Revolution, Virginia, and the Coming of the Civil War: A Review Essay». The Regeneration of American History. United States: Oxford University Press. s. 10. ISBN 9780195088083. Besøkt 30. desember 2008. 
  3. ^ "1001 Things Everyone Should Know About the South". John Reed and Dale Volberg Reed. Doubleday 1996
  4. ^ «"Deep South"». "TheFreeDictionary.com". Besøkt 18. januar 2007. 
  5. ^ «"Deep South"». "Synonym.com". Arkivert fra originalen . Besøkt 18. januar 2007.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 12. november 2012. Besøkt 5. desember 2009. 
  6. ^ "1001 Things Everyone Should Know About the South". John Reed and Dale Volberg Reed. Doubleday 1996
  7. ^ «deep south - Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary». Merriam-Webster Online Dictionary. Merriam-Webster. Besøkt 30. desember 2008.