Appalachene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Appalachene
Område av Great Smoky Mountains med nedslitte, bølgende åser som rester av den Kaledonske fjellkjede.
Andre navnThe Appalachians / The Appalachian Mountains (engelsk)
Les Appalaches (fransk)
Geografi
LandCanadas flagg Canada
USAs flagg USA
Høyeste punkt
NavnMount Mitchell
Høyde2 037 moh.
Beliggenhet
Appalachene
Appalachene strekker seg langs hele østkysten.

Appalachene (engelsk: The Appalachians eller The Appalachian Mountains; fransk: Les Appalaches) er et kompleks av fjellkjeder i Nord-Amerika. De strekker seg fra Newfoundland i Canada til Alabama i USA, i en lengde på rundt 2 400 kilometer. Komplekset er delt inn i en rekke fjellkjeder. Gjennomsnittshøyden er på rundt 900 meter. Det høyeste fjellet er Mount Mitchell i Nord-Carolina (2037 moh.), som er det høyeste punktet i USA øst for elven Mississippi.[1]

Fjellene er restene av den kaledonske fjellkjede som oppstod ved folding da det nordamerikanske kontinentet Laurentia støtte sammen med det nordeuropeiske Baltika i silur-devon, det vil si for ca. 400 millioner år siden. Fjellene består av ulike skyvedekker av ulik geologisk alder. Mye av de opprinnelige kaledonske skyvelagene er slitt ned. Ettersom Nord-Amerika og Afrika har vært forbundet, utgjør Appalachene deler av den samme fjellkjeden som Anti-Atlas (eller Lille-Atlas) i Marokko. Denne fjellkjeden, kjent som sentrale pangeanske fjellkjede, strekker seg inn Skottland etter kollisjonen mellom Nord-Amerika og Europa.[2][3]

Appalachene brukes også om områdene rundt fjella. I videste forstand kan det refereres til hele fjellrekka med omkringliggende åser og platåer, men vanligvis tenker en på de sentrale og sørlige delene, hovedsakelig i statene Kentucky, Tennessee, Virginia, Vest-Virginia og Nord-Carolina. De «villeste» områdene finner vi i sør, med Great Smoky Mountains nasjonalpark som et turistmessig senter for fjellvandring og friluftsliv. Her nede på grensen mellom Tennessee og Nord-Carolina finnes noen kløfter og fosser med fallhøyder som på vestsiden ga støtet til vannkraft gjennom Tennessee Valley Authority.

Navnet skriver seg fra en landsby på nordkysten av Florida. Medlemmene av Narvaez-ekspedisjonen kom hit i 1528, og de tolka navnet som Apalachen. Dette ble så betegnelsen på indianerne som bodde her (apalachee-stammen), såvel som på flere geografiske områder rundt. Det er det fjerde eldste bevarte europeiske stedsnavnet i USA (etter Florida, Cape Canaveral, og Dry Tortugas).[4]

I nyere tid er det funnet store mengder skifergass i Appalachene, og denne er økonomisk utvinnbar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mount Mitchell State Park
  2. ^ Avner, Terje (3. april 2012): «Om 250 millioner år er Jorden ett kontinent», Aftenposten
  3. ^ Europe - Forces That Made Europe, The Mediterranean Desert - Miscellaneous regions and events
  4. ^ Stewart, George (1945): Names on the Land: A Historical Account of Place-Naming in the United States. New York: Random House. s. 11–13, 17, 18.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brooks, Maurice (1965): The Appalachians: The Naturalist's America; illustrert av Lois Darling og Lo Brooks. Boston; Houghton Mifflin Company.
  • Constantz, George (2004): Hollows, Peepers, and Highlanders: an Appalachian Mountain Ecology, 2. utg., West Virginia University Press; Morgantown.
  • Weidensaul, Scott (2000): Mountains of the Heart: A Natural History of the Appalachians. Fulcrum Publishing, ISBN 1-55591-139-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]