Hopp til innhold

Bolig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hus ved Mefjorden i Senjahopen, Senja

En bolig er en bygning eller en del av en bygning som blir benyttet til fast opphold på helårs basis (bopel). Det viktigste kjennetegnet ved en bolig er at den har egen inngangsdør.

Betegnelsen bolig forekommer i ulike lovverk og har noe ulik definisjon. I henhold til «seksjoneringsloven» er for eksempel en boligseksjon definert som en del av en bygning som har egen inngang, eget kjøkken, bad, soverom og oppholdsrom.

Statistisk sentralbyrå definerer bolig som: «...boenhet som består av ett eller flere rom, er bygd eller ombygd som helårs privatbolig for en eller flere personer, og har egen atkomst uten at man må gå gjennom en annen bolig. Boliger kan være både hybler og leiligheter. Leilighet er en bolig med minst ett rom og kjøkken. En hybel er et rom med egen inngang beregnet som bolig for en eller flere personer, som har adgang til vann og toalett uten at det er nødvendig å gå gjennom en annen bolig.»[1]

Ulike betegnelser i ulike organisasjoner og dagligtale[rediger | rediger kilde]

 Byggforsk   Statistisk sentralbyrå,
GAB  
 NS3475    Husbanken    Norges
Eiendomsmeglerforbund  
 Dagligtale i
annonser  
Frittliggende
enebolig.
Tettstilt
enebolig.
111 Enebolig
113 Våningshus
11 Enebolig Enebolig Enebolig Enebolig,
Småhus
Kjedehus
sammenbygd.
med garasjer,
boder e.l.
133 Kjedehus,
inntil 4 boliger
13 Rekkehus
og kjedehus
Enebolig Enebolig Kjedet
enebolig.
Småhus
Enebolig med
sekundærbolig
112 Enebolig
med hybel,
sokkelleilighet
11 Enebolig Horisontaltdelt
tomannsbolig
Enebolig Enebolig.
Småhus

Skatteetatens definisjon[rediger | rediger kilde]

Skatteetaten har definert tre forskjellige boligtyper:[2]

Typer[rediger | rediger kilde]

Etter konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Småhus kan omfatte rekkehus og tomannsboliger.

Kjedehus er en variant av rekkehus hvor boenhetene ikke deler samme gavlevegg, men istedet har for eksempel garasje, bod eller inngangsparti imellom.[3]

Takleilighet er en leilighet bygd på taket av en blokk.

Terrasseleilighet har likheter med en blokkleilighet, men er en del av et terrassehus.

Etter eierformer[rediger | rediger kilde]

Andelsleilighet eller andelsbolig er en fellesbetegnelse for borettslagsboliger og aksjeleiligheter.

Innskuddsbolig er en fellesbetegnelse for borettslagsboliger, aksjeleiligheter og obligasjonsleiligheter.

Boligselskap er en fellesbetegnelse for borettslag, eierseksjonssameier og boligaksjeselskaper.

Vanlige boformer ved leie[rediger | rediger kilde]

 • Studioleilighet, type hybel eller hybellelighet med kombinert soverom, kjøkken og oppholdsrom. Studioleiligheten regnes som hybel hvis toalett deles med andre, eller som hybelleilighet dersom den har et eget toalett.
 • Hybel, har eget soverom, men delte hovedfasiliteter som bad og kjøkken
  • Bokollektiv, type hybel hvor alle arealer utenom soveværelset er felles for alle brukerne
 • Hybelleilighet, beboeren har alle hovedfasiliteter for seg selv, f.eks. bad og kjøkken (kan minne om en selvstendig boenhet)
 • Selvstendig boenhet, beboeren har alle hovedfasiliteter for seg selv, leiligheten utgjør en egen branncelle, har eget leilighetsnummer, samt må oppfylle flere andre kommunale krav[4][5][6]
 • Leiebolig, kan vise til ordinære husleiekontrakter (vanligst) eller obligasjonsleiligheter. Kan omfatte flere boformene nevnt ovenfor.

Se også avsnittet om utleiedel.

Boligbegrep knyttet til landbruk[rediger | rediger kilde]

Fritidsboliger[rediger | rediger kilde]

Fritidsbolig er en av to typer boligseksjoner, hvor den andre er helårsbolig (typisk en leilighet).

Annet[rediger | rediger kilde]

Etter bruk (type eierseksjon)[rediger | rediger kilde]

 • Boligseksjon, seksjonen brukes som bolig (enten helårsbolig eller fritidsbolig)
 • Næringsseksjon, skal brukes til annet enn bolig. Typisk forretningslokale eller næringseiendom, men kan også brukes til for eksempel garasjeplasser.

Utleiedel[rediger | rediger kilde]

Når en del av en bolig leies ut (for eksempel en del av en enebolig eller boligseksjon, les: leilighet) skilles det mellom begrepene hybel, hybelleilighet og selvstendig boenhet etter hvilke fasiliteter og godkjenninger utleiedelen har.

Hybel[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hybel

En hybel er en del av en bolig hvor leietakeren må dele fasiliteter som kjøkken eller bad med andre, samt deler inngangsdør med de andre som bor i boenheten. Dør til soverom kan være med eller uten egen lås. Et eksempel på en hybel er dersom man leier ut et soverom, men beboeren eller beboerne deler kjøkken eller bad med andre. Hybelen kan da utgjøre en del av et kollektiv.

Hybelleilighet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hybelleilighet

En hybelleilighet er en del av en bolig hvor beboeren har egen hoveddel (kjøkken, oppholdsrom, soverom, bad og toalett), samt egen inngang. Kravet om egen inngang er ikke til hinder for at man kan dele ytterdør, gitt at tilgang til egen inngangsdør kan skje via en felles kommunikasjonsvei (les: entré).

 • Det kan være en intern forbindelse mellom hybelleiligheten og resten av boligen/leiligheten, for eksempel en dør som er låst til vanlig.
 • Det er ikke krav om tett brannskille mellom hybelleilighet og resten av boligen.

En hybelleilighet har alle hovedfunksjoner, og kan derfor oppleves som en egen selvstendig leilighet. Imidlertid regnes den fremdeles formelt som en del av resten av boligen eller leiligheten, og det er flere andre krav som må oppfylles for at den skal kunne regnes som en selvstendig boenhet. Innredning av hybelleilighet kan utløse krav til søknad om bruksendring.[trenger referanse]

Selvstendig boenhet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Selvstendig boenhet

En selvstendig boenhet har alle hovedfunksjoner som bad, toalett, kjøkken, oppholdsrom og soverom, og en egen inngang. I tillegg har den eget leilighetsnummer og er en separat branncelle. Kravet om egen inngang er ikke til hinder for at man kan dele ytterdør, gitt at tilgang til egen inngang kan skje via en felles kommunikasjonsvei.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Boligstatistikk, besøkt 18. juli 2011
 2. ^ Skatteetaten. «Ny likningsverdi på boligeiendommer» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 22. februar 2014. Besøkt 1. september 2010. 
 3. ^ kjedehus – Store norske leksikon
 4. ^ «Sandefjord - Hybel og selvstendig boenhet». www.sandefjord.kommune.no. Arkivert fra originalen 14. august 2021. Besøkt 14. august 2021. 
 5. ^ «Krav og regler ved opprettelse av ny boenhet - Fram Ingeniørkontor». www.byggesoknad.no. 25. september 2013. Besøkt 14. august 2021. 
 6. ^ moderniseringsdepartementet, Kommunal-og (3. desember 2015). «Enklere krav ved endring og utleie av boliger». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 14. august 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]