MS «Borgestad»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
MS «Borgestad»
Generell info
SkipstypeLasteskip (Stykkgodsskip)
Bygget1925 ved Burmeister & Wain (byggenr. 334)
FlaggstatNorge Porsgrunn
RederiBorgestad (selskap)
StatusSenket 12. februar 1941
Forlist12. februar 1941
KallesignalLDYA
Tekniske data[a]
Lengde107 m (351 fot)
Bredde15,5 m (51 fot)
Dypgående7,3 m (24 fot)
HovedmaskinB&W dieselmotor
Ytelse1 700 BHK
Tonnasje2 924 (BRT)
Mannskap31

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

MS «Borgestad» var et norsk dieseldrevet lasteskip, bygget ved Burmeister & Wain, København i 1925. Fartøyet er for ettertiden kjent for å ha engasjert den tunge tyske krysseren «Admiral Hipper» for å beskytte konvoien, hvor mange av fartøyene klarte å unnslippe. MS «Borgestad» ble senket og alle de 31 ombord omkom. Skipsfører Lars Grotnæss ble post mortem tildelt krigskorset.

Historien om MS «Borgestad»s møte i Atlanterhavet med «Admiral Hipper» i grålysningen en februardag i 1941 ble omtalt i norske aviser allerede i mai 1945, bl.a. i Agderposten. Skipet var på vei østover Atlanterhavet mot England og konvoien hadde Liverpool som mål. Konvoien var uten militær eskorte og «Borgestad» gikk i konvoiens frontrekke. Borgestad hadde én eneste kanon, som ble bemannet. Skipet satte kurs rett mot den tyske krysseren og skjøt uavlatelig, selv om de visste at målet ikke kunne nås med en liten antiubåtkanon. Kaptein Lars Grotnes må ha forstått at Borgestad skjebne var beseglet, men at de andre skipene i konvoien fikk en sjanse til å spre seg mens den tyske krysseren rettet oppmerksomheten mot angriperen. Agderposten betegner dette som en kamp mellom David og Goliat, og den kunne ikke vare lenge. Etter en bredside fra krysseren forsvant «Borgestad» i dypet med mann og mus. Den tyske krysseren senket ytterligere fem av konvoiens skip.

«...sikkert er det at om ikke Borgestads besetning så tappert hadde ofret livet, ville konvoiens tap vært langt større», skriver Agderposten. «Bragden ble da også berømmet som en av de mest lysende for norsk sjømanns- og fedrelandsånd under krigen, og hele Borgestads besetning er etter sin død blitt dekorert».

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Agderposten, 16. mai 1945

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]