Dietrich Buxtehude

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Buxtehude, venstrehånden griper tonene D og B, Buxtehudes initialer
(utsnitt av bildet Allegorie auf die Freundschaft)
Buxtehude er sannsynligvis gambisten rett til venstre for cembalisten Reincken
Allegorie auf die Freundschaft av Johannes Voorhout, 1674.[1]

Dietrich Buxtehude (født 1637 i Helsingborg eller Bad Oldesloe, død 9. mai 1707 i Lübeck) var en dansk-tysk organist og komponist. Han er mest kjent fra tiden som organist og komponist i Marienkirche i Lübeck, hvor han virket fra 1668 til sin død i 1707. I denne tiden skaffet han seg et ry som gjorde at folk kom fra fjerne steder for å høre ham spille.

Barndom og ungdom[rediger | rediger kilde]

Sankta Maria kyrka, Helsingborg

Buxtehudes far, Hans Jensen Buxtehude, var lærer og organist. Han flyttet fra Oldesloe i Holstein til Helsingborg i 1637 for å bli organist i Mariakirken der. Dette er grunnen til at man ikke er sikker på sønnens fødested, men Mariakirken i Helsingborg var rammen om de fem første årene av hans liv.

Etter fem år i Helsingborg ble faren organist i Olavskirken i Helsingør. Denne stillingen beholdt han i 30 år, til 1671, da han ble pensjonist. Dietrich fikk undervisning av sin far fra han var liten, og fra han var 19 år var han så organist i tre år i farens gamle kirke på andre siden av Øresund, Mariakirken. Fra 1660 var han organist i Mariakirken i Helsingør til han i 1667 overtok organiststillingen i Mariakirche i Lübeck etter Franz Tunder, som var død året før. Han fulgte datidens skikk og giftet seg med forgjengerens yngste datter.

Werkmeister i Lübeck[rediger | rediger kilde]

Fra 1668 var han organist og werkmeister i Lübeck til han døde i 1707. Han fikk Tysklands høyeste organistlønn og levde bra med stor frihet i sitt arbeid, noe som siden ble til inspirasjon for de andre store komponistene på den tiden: Georg Friedrich Händel, Johann Mattheson, Georg Philipp Telemann og Johann Sebastian Bach. Høsten 1673 organiserte han en serie med kveldskonserter som ble kalt Abendmusik. Denne tiltrakk seg musikere fra mange steder, og serien gikk uavbrutt til 1810. Et år, i 1703 kom både Händel og Mattheson for å oppleve dette. Buxtehude var da 66 år gammel og de tenkte muligens på å søke på stillingen når han ga seg. Men det fortelles at da de kom tilbake to år etter, var kravet at etterfølgeren måtte gifte seg med hans eldste datter Anna Margareta. Dette førte til at de to avslo tilbudet og forlot Lübeck dagen etter. Johann Sebastian Bach gikk i 1705 til fots fra Arnstadt til Lübeck for å høre den gamle mester. Han ble værende der i tre måneder og holdt på å miste jobben da han kom tilbake til sin arbeidsgiver i Arnstadt.

Den som til slutt ble Buxtehudes etterfølger i Lübeck, Johann Christian Schieferdecker, giftet seg med hans datter og overtok stillingen tre måneder etter at mesteren døde 9. mai 1707.

Musikken[rediger | rediger kilde]

Buxtehude blir vurdert som den nord-tyske barokkmusikks store komponist. Han har skrevet en rekke verker for orgel, både frie verk og koralbaserte stykker. I tillegg laget han mange motetter og kantater til bruk i gudstjenestene.

Inntil ca. 1940 kjente man til av Buxtehude vesentlig hans kirkelige verk, vokalverkene 'Missa brevis' og kantatene, orgelkomposisjonene 'Cansonetta' i G-dur, 'Chaconne' i e-moll, koralfantasiene og toccataene og endelig kammermusikken, 6 sonater for 2 fioliner, 'viola da gamba' med continio. Man visste riktignok at Buxtehude også hadde skrevet cembalo-komposisjoner, men man mente at disse, bortsett fra en suite i Uppsala, var tapt. Imidlertid viste det seg at man i den danske slekt Ryges familiebok hadde liggende 19 suiter og 6 variasjonsverk skrevet i tabulatorskrift. De ble offentliggjort i 1942 og gir et merkelig levende, rikt og nyansert nærbilde av komponisten Buxtehude.

Fullstendig verkliste[rediger | rediger kilde]

For en fullstendig verkfortegnelse, se Buxtehude-Werke-Verzeichnis.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tidligere trodde man Buxtehude var den lyttende personen til høyre for cembaloet, men etter at Reinckens dåpsattest ble funnet er fødselsdatoen hans flyttet 20 år fram i tid. Han var dermed 6 år yngre enn Buxtehude, og ikke 14 år eldre som tidligere trodd. Et portrett av Johann Theile er funnet, og en tidligere teori om at det er han som spiller gambe må dermed forlates.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Dietrich Buxtehude – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Franz Tunder 
Organister i Marienkirche i Lübeck
(1668–1707)
Etterfølger:
 Johann Christian Schieferdecker