Svartrotte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Svartrotte
Svartrotte
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rattus rattus
L., 1758
Norsk(e) navn: svartrotte
Hører til: rotter,
musefamilien,
gnagere
Habitat: mange forskjellige
Utbredelse: Opprinnelig fra tropiske Asia, har spredt seg til Europa og derfra til resten av verden.
Se kart

Svartrotte (Rattus rattus) er en art i rotteslekta. Den er betydelig mer spesialisert enn brunrotte, og foretrekker føde som består av korn og kornprodukter. Brunrotta, som kom til Europa fra India, er derimot en opportunist som kan leve av nærmest alt – brunrotta har fortrengt svartrotta i de kjøligere delene av verden i nord og sør, mens svartrotte er svært vanlig i tropiske og subtropiske strøk. Sammenlignet med brunrotta, er svartrotta ikke fullt så god til å svømme, men flinkere til å klatre. En annen viktig forskjell mellom svart- og brunrotten, er at førstnevnte er mer folkesky og dermed mindre utbredt i befolkede områder.

På tross av navnet finnes den i flere forskjellige farger. Den er oftest svart til lys brun, med en lysere buk. En typisk rotte måler omkring 15-20 cm lang med ytterligere 20 cm hale. I et optimalt miljø føder den unger hele året i kull på seks til ti unger. Rotta kan bli omkring 2-3 år gammel. Svartrotta kan danne omgangsgrupper på opp til 60 individer.

Man regner med at svartedauden, som rammet Europa i 1347-1350, ble spredt fra svartrotter til mennesker ved lopper.[trenger referanse] Svartrotta er utryddet i Norge, se faktaark fra Artsdatabanken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Rattus rattus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Rattus rattus – detaljert artsinformasjon