Hopp til innhold

Harry Potter og Halvblodsprinsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry Potter og Halvblodsprinsen
orig. Harry Potter and the Half-Blood Prince
Forfatter(e)J.K. Rowling
SpråkBritisk-engelsk, engelsk
SjangerEventyr
Utgitt2005
ForlagBloomsbury (UK)
Damm (No)
Oversetter(e)Torstein Bugge Høverstad
Sider586

Fans står i kø utenfor en Borders-butikk i Delaware og venter på at boken skal lanseres ved midnatt

Harry Potter og Halvblodsprinsen er den sjette romanen i J.K. Rowlings populære Harry Potter-serie. Handlingen er satt til Harry Potters sjette år ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, og forbereder leseren på hans siste kamper mot Fyrst Voldemort, hvis fortid blir utforsket mer i detalj enn i de tidligere bøkene i serien, og den omhandler også en del romantiske forhold mellom diverse elever. Da bokens engelske utgave ble lansert den 16. juli 2005, var den den første boken i Storbritannia som ble utgitt samtidig i normal tekststørrelse, stor tekststørrelse og blindeskrift.

I løpet av 24 timer solgte boken i 6,9 millioner utgaver i USA alene, rundt regnet omtrent 250 000 bøker i timen, noe som førte til at boken var den raskest solgte i historien. Den solgte for over $100 millioner, noe som gjør at den går forbi de mestselgende filmene[1]

Tilegnelse[rediger | rediger kilde]

Rowling ble gravid med sitt tredje barn i løpet av tiden da hun skrev boken, og spøkte ofte om at de kappkjørte mot hverandre om å komme først til verden. Av denne grunnen har hun tilegnet boken til sin lille pike:

Til Mackenzie,
min deilige datter,
dediserer jeg denne
tvillingen av blekk og papir.
«To Mackenzie, My beautiful daughter, I dedicate her ink-and-paper twin»

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Voldemort og hans tilhengere begynner å handle åpenlyst, noe som fører til kaos og paranoia i Storbritannia. Rufus Grimst har tatt over som magiminister etter Kornelius Bloeuf, etter mye kritikk av Bloeufs håndtering av de tidlige fasene av Voldemorts oppreisning.

Severus Slur gjør en ubrytbar avtale også kalt ubryterløftet med Draco Malfangs mor Narsissa, der han sier at han vil beskytte Draco og hjelpe ham med hans første, uspesifiserte oppdrag som dødseter.

Sikkerhetstiltakene er oppgraderte ved Galtvort. Slur blir endelig gitt jobben som lærer i faget forsvar mot svartekunster, mens Albus Humlesnurr og Harry Potter oppdriver Horatsion E. F. Snilehorn for å ta over Slurs jobb som eliksirlærer. Snilehorn låner bort en gammel skolebok som er merket som Halvblodsprinsens eiendom til Harry. De håndskrevne notatene i boken hjelper Harry å overgå selv Hermine i eliksirtimene, mens Snilehorn stadig forteller Harry mer om hans mor.

Ved å bruke tanketanken sin viser Humlesnurr Harry flere minner som kaster nytt lys over Voldemorts fortid. Humlesnurr har en teori om at Voldemort har delt sin egen sjel opp i syv deler, og at han lagrer seks av disse delene i malacruxer: Magiske objekter som gir eieren udødelighet så lenge de eksisterer. Mens to av Voldemorts malacruxer allerede er ødelagte (Tom Vensters dagbok av Harry[2] og Dredolo Mørchs ring av Humlesnurr), tror Humlesnurr at det er fire slike malacruxer igjen som må ødelegges. Han og Harry setter avsted for å finne tilbake en av dem (Salazar Smygards medaljong). Humlesnurr og Harry drar til en hule der Humlesnurr tror medaljongen befinner seg. I hulen er det en sjø som det ligger et glødende beger i midten av. Da de drar ut til begeret er det en slags væske nedi begeret som Humlesnurr bestemt prøver å drikke. Humlesnurr beordrer Harry til å tvinge den i Humlesnurr, men da Humlesnurr har drukket opp væsken merker de at han mister mye av kreftene sine. De tar med seg medaljongen som er nedi begeret.

De to returnerer til skolen, og finner at Mørkets merke henger over den, og at dødsetere angriper elever og lærere. Mens de undersøker hva som har hendt, blir de overrasket av Draco Malfang. Humlesnurr paralyserer Harry, som har på seg usynlighetskappen og ikke kan bli sett. Harry er dermed vitne til de etterfølgende hendelsene. Draco avslører at han har sluppet inn dødseterne via et magisk kabinett. Andre dødsetere kommer snart til stedet og anmoder Draco å fullføre oppdraget sitt, men han nøler. Til slutt ankommer Slur, og han tar livet av Humlesnurr ved hjelp av «Avada Kadavra»-formelen, og oppfyller dermed avtalen han har inngått med Dracos mor, Narsissa. Med Humlesnurrs død brytes paralyseringen av Harry, og han kan bevege seg igjen. Harry jager etter Slur, som identifiserer seg selv som Halvblodsprinsen, før han stikker av fra Galtvort.

Minerva McSnurp blir midlertidig rektor ved Galtvort, men hun og de andre lærerne frykter at skolen må stenges etter Humlesnurrs død. Harry oppdager at medalsjongen han og Humlesnurr hentet er falsk. Den faktiske medaljongen ble en gang tatt av en mystisk «R.A.S.». Etter Humlesnurrs begravelse bestemmer Harry seg for at han ikke skal returnere til skolen sitt syvende år, slik at han kan tilegne hele sin tid til å finne og ødelegge de gjenværende malacruxene og bekjempe Voldemort. Han forteller dette til vennene sine Hermine og Ronny, og de to insisterer på å bli med ham og finne mørkets fyrste. Boken avsluttes med at Harry finner ut at uansett hva fremtiden bringer, vil han i det minste få tilbringe en sommerdag til med Hermine og Ronny.

Handling avslørt før utgivelse[rediger | rediger kilde]

Det fantes før utgivelsen en mengde rykter om hva som skjedde i boka, men svært få av disse ble bekreftet av Rowling. Hun sa imidlertid at minst en person kom til å dø i boka, men dette kom ikke som en overraskelse, da flere har dødd i de foregående og hver bok synes å være mørkere enn den forrige. Rowling fortalte også at Harry ville ha sitt korteste opphold i Hekkveien så langt. Det skulle også komme en ny magiminister etter Kornelius Bloeuf. Denne mannen var Rufus Grimst.

Tvistemål[rediger | rediger kilde]

I mai 2005 innstiller britiske veddemålsagenter veddemål om hvilken hovedkarakter i boken som vil dø, da de frykter innsideinformasjon. Flere veddemål med høy verdi ble lagd på at det var Albus Humlesnurr som ville dø, og flere kom fra byen Bungay, der man tror bøkene ble trykket. Veddemålene ble siden åpnet igjen.[3]

Tidlig i juli solgte en kanadisk matvarekjede femten kopier av Halvblodsprinsen ved et uhell, før den offisielle lanseringsdatoen. Den kanadiske utgiveren, Raincoast Books, fikk pålegg fra høyesteretten i Britisk Columbia som forbød kjøperne fra å lese boken før den offisielle lanseringsdatoen, og også fra å diskutere innholdet. Kjøperne ble tilbudt en T-skjorte med Harry Potter-motiv og en signert utgave av boken hvis de returnerte sin kopi innen 16. juli.

15. juli, mindre enn tolv timer før boken ble lansert, advarte Raincoast Books avisen The Globe and Mail om at det å publisere en anmeldelse av boken fra en kanadisk journalist ved midnatt, slik avisen hadde sagt de skulle gjøre, ville være et brudd på opphavsretten.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]