Oldstaven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oldstaven

Oldstaven (org.: the Elder Wand) er en fiktiv tryllestav i Harry Potter-bøkene. Staven blir omtalt som den mektigste staven som har eksistert og ble opprinnelig gitt til eller laget av den eldste broren i Historien om de tre brødrene..

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

I Historien om de tre brødrene blir det sagt at de tre brødrene ble konfrontert Døden som gav dem hver av dem et ønske. Den eldste broren blir beskrevet som en krigersk mann og han ønsket seg "en tryllestav mektigere enn alle andre, en stav som ville vinne hver duell for sin eier". Det er også en teori om at staven er laget av den eldste broren. Det er også et faktum at den er av svarthyll, og det er blitt spekulert om at kjernen kanskje er halehåret til en Dystral. Da dystraler ville være meget uvanlig å ta i bruk i forbindelse med tryllestaver, siden de kjennetegner døden og derfor ville vært mest effektivt å skremme en motstander med.

Eierbytte[rediger | rediger kilde]

I motsetning til vanlige staver kan Oldstaven virke bedre enn en eiers opprinnelige stav, og den vanligste måten å få tak i Oldstaven er å drepe den forrige eieren, men det er ikke nødvendig å drepe eieren så lenge personen blir overvunnet. Siden staven er et veldig kraftfullt våpen er den den av de tre dødstalismanene som oftest skifter eier. Staven dukker opp i historiene, men det finnes også lange perioder der den er vekk, noe som gjør at den sammen med de andre talismanene blir sett på som en legende.


Eiere[rediger | rediger kilde]

På grunn av sitt skiftende eierskap har staven hatt mange eiere, de mest kjente er Gellert Grindelwald, Albus Humlesnurr og Harry Potter. Grindelwald stjal staven fra den kjente stavmakeren Gregorovitsj, men etter å ha terrorisert store deler av Europa kom det til kamp mellom Grindelwald og hans tidligere venn, Albus Humlesnurr, og Grindelwald overgav seg. Ved Humlesnurrs død i slaget ved Galtvort ble han avvæpnet av Draco Malfang og deretter drept av Severus Slur. Voldemort gikk ut fra at det var Slur som var den nye staveieren og drepte han for å bruke stavens fulle potensial. Senere når Voldemort blir konfrontert med Harry Potter viser dette seg å være feil og at det er Malfang som ble den rette eieren av staven, men siden Harry allerede har tatt over Malfangs stav er han den rettmessige eieren av staven. Hvis Harry Potter dør en naturlig død vil stavens eiertrang forsvinne.

Navn[rediger | rediger kilde]

Oldstaven går også under navnene Dødsstokken og Skjebnestaven. Oldstaven betyr gamlestaven da old er et annet ord for gammel. På engelsk heter staven the Elder Wand; elder er både ordet for gammel og svarthyll (tresorten som er brukt til staven) og har derfor en dobbel betydning.