RKO Pictures

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
RKO Pictures
Org.formAksjeselskap
BransjeKino
Etablert23. oktober 1928
Opphørt 7. mars 1959
Forgjenger(e)Film Booking Offices of America, Keith-Albee-Orpheum
HovedkontorManhattan (1270 Avenue of the Americas, gate: Sixth Avenue)[1][2][3]
LandUSA
Grunnlegger(e)David Sarnoff, Joseph P. Kennedy
Nettsted Offisielt nettsted (en)

RKO (Radio-Keith-Orpheum) Pictures er et amerikansk filmproduksjon- og distribusjonselskap. Kjent som Radio Pictures Inc., og senere RKO Radio Pictures Inc., var det ett av de såkalte «fem store studioene» i Hollywoods gylne æra.

Historie[rediger | rediger kilde]

RKO ble grunnlagt etter at Keith-Albee-Orpheums (KAO) teaterkjede og Joseph P. Kennedys Film Booking Offices of America (FBO), ble slått sammen av Radio Corporation of America (RCA) i oktober 1928. RCA-sjef Davied Sarnoff sto bak sammenslåingen, for å skape et marked for selskapets lydfilmteknologi; RCA Photophone. Investoren Floyd Odlum overtok styringen i selskapet i midten av 1940-årene.

RKO har blitt hyllet for sine tallrike musikaler, med Fred Astaire og Ginger Rogers i hovedrollene, som ble produsert fra midten og til sent på 1930-tallet. Katharine Hepburn, og senere Robert Mitchum, opplevde begge sine første filmsuksesser hos RKO, mens Cary Grant var en av studioets stjerner for mange år. Produsent Val Lewtons lavbudsjettskrekkfilmer, i tillegg til RKOs mange film noir-filmer, har blitt hyllet av både filmkritikere og historikere. Studioet gjorde seg mest bemerket med to av filmhistoriens mest kjente filmer; King Kong og Citizen Kane.

I sine siste år ble RKO overtatt av den velkjente industrialisten Howard Hughes, før General Tire og Rubber Company tok over styringen. Det opprinnelige RKO Pictures stopper filmproduksjonen i 1957, og ble oppløst to år senere. I 1981 ble det gjenopplivet av kringkasteren RKO General som sideproduksjonsselskapet RKO Pictures Inc. I 1989 ble dette igjen solgt videre – med alle sine verdier, varemerke og rettighetene til nyinnspillinger av mange klassiske RKO-filmer – til nye eiere, og styres nå som det uavhengige selskapet RKO Pictures LLC.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ therealdeal.com, besøkt 2. november 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Emporis Building Directory, Emporis 114542, besøkt 2. november 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ New York City Landmarks Preservation Commission ID 1446, besøkt 2. november 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Historien til RKO Radio Pictures[rediger | rediger kilde]

RKO Pictures LLC[rediger | rediger kilde]

RKO bibliotek og logoer[rediger | rediger kilde]

  • C&C RKO 16 mm Prints omfattende diskusjon omkring bevarings- og rettighetsmomenter til RKO, av David Chierichetti; en del av hjemmesiden FilmCenter
  • The RKO Logo essay av Rick Mitchell; del av hjemmesiden Hollywood: Lost and Found
  • RKO Pictures Logos detaljert beskrivelse av Nicholas Aczel og Sean Beard