RKO Pictures

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
RKO Pictures
RKO Radio Pictures Logo.png
Org.formAksjeselskap
BransjeKino
Etablert23. oktober 1928
Opphørt 7. mars 1959
Hovedkontor ManhattanRediger på Wikidata
LandUSA
Grunnlegger(e)David Sarnoff, Joseph P. Kennedy
Nettsted Offisielt nettsted (en)

RKO (Radio-Keith-Orpheum) Pictures er et amerikansk filmproduksjon- og distribusjonselskap. Kjent som Radio Pictures Inc., og senere RKO Radio Pictures Inc., var det ett av de såkalte «fem store studioene» i Hollywoods gylne æra.

Historie[rediger | rediger kilde]

RKO ble grunnlagt etter at Keith-Albee-Orpheums (KAO) teaterkjede og Joseph P. Kennedys Film Booking Offices of America (FBO), ble slått sammen av Radio Corporation of America (RCA) i oktober 1928. RCA-sjef Davied Sarnoff sto bak sammenslåingen, for å skape et marked for selskapets lydfilmteknologi; RCA Photophone. Investoren Floyd Odlum overtok styringen i selskapet i midten av 1940-årene.

RKO har blitt hyllet for sine tallrike musikaler, med Fred Astaire og Ginger Rogers i hovedrollene, som ble produsert fra midten og til sent på 1930-tallet. Katharine Hepburn, og senere Robert Mitchum, opplevde begge sine første filmsuksesser hos RKO, mens Cary Grant var en av studioets stjerner for mange år. Produsent Val Lewtons lavbudsjettskrekkfilmer, i tillegg til RKOs mange film noir-filmer, har blitt hyllet av både filmkritikere og historikere. Studioet gjorde seg mest bemerket med to av filmhistoriens mest kjente filmer; King Kong og Citizen Kane.

I sine siste år ble RKO overtatt av den velkjente industrialisten Howard Hughes, før General Tire og Rubber Company tok over styringen. Det opprinnelige RKO Pictures stopper filmproduksjonen i 1957, og ble oppløst to år senere. I 1981 ble det gjenopplivet av kringkasteren RKO General som sideproduksjonsselskapet RKO Pictures Inc. I 1989 ble dette igjen solgt videre – med alle sine verdier, varemerke og rettighetene til nyinnspillinger av mange klassiske RKO-filmer – til nye eiere, og styres nå som det uavhengige selskapet RKO Pictures LLC.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Historien til RKO Radio Pictures[rediger | rediger kilde]

RKO Pictures LLC[rediger | rediger kilde]

RKO bibliotek og logoer[rediger | rediger kilde]

  • C&C RKO 16 mm Prints omfattende diskusjon omkring bevarings- og rettighetsmomenter til RKO, av David Chierichetti; en del av hjemmesiden FilmCenter
  • The RKO Logo essay av Rick Mitchell; del av hjemmesiden Hollywood: Lost and Found
  • RKO Pictures Logos detaljert beskrivelse av Nicholas Aczel og Sean Beard